menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Verzorgingstips voor prachtige pioenrozen

Paeonias, bij tuinliefhebbers ook bekend als de pioenroos, zijn populaire, prachtige bloemen die een opvallend accent kunnen bieden aan elke tuin. Met hun volle, uitbundige bloemen verspreiden ze een zachte geur tijdens de bloeiperiode van mei tot juni. Zelfs als je geen groene vingers hebt, is deze plant onmisbaar in jouw tuin door het kleine onderhoud die ze eisen.

Zowel in een romantische tuin, een bloemenborder of een moderne tuin passen de flamboyante bloemen perfect. Zelfs als snijbloem in een (droog)boeket zullen ze het prachtig doen. Een bloem die je niet mag missen dus.

Verzorgingstips voor pioenrozen

De pioenroos kan je in twee soorten verdelen: de kruid- en struikachtige pioenrozen. De kruidachtige verliezen hun blad en stengels in het najaar, terwijl houtachtige hun stam behouden tijdens de winter. Ze zijn beschikbaar in een scala van verschillende kleuren, variërend van roze tot rood, wit, geel en zelfs paars. 

Aanplanten kan vanaf februari tot april in een vruchtbare, goed doorlatende bodem. Pioenrozen zijn winterhard en houden van een plaatsje in de volle zon of lichte schaduw en hebben een regelmatige bemesting nodig. Na de bloei kan je de verwelkte bloemen snoeien om de plant te helpen zijn energie op te slaan voor het volgend jaar. 


Paeonia lactiflora Coral SharmBelangrijke verzorgingstips van pioenrozen: 

  • Pioenrozen worden het best geplant in het voorjaar of de herfst, wanneer de grond (nog) niet bevroren is. Ze hebben een diepe, rijke bodemstructuur nodig waar er een goede drainage huishoudt. Aangeraden wordt om de bodem te verrijken met een organische bodemverbeteraar.
  • Plant ze aan op een vochtige maar zeker niet te natte grond om wortelrot te voorkomen.
  • Zonlicht is key voor mooie bloemen! Met minstens zes uur zonlicht per dag krijgt de pioenroos een boost om optimaal te bloeien.
  • Uitgebloeide bloemen knip je best weg met een snoeischaar, alsook de oude bladeren en stengels. Van de kruidachtige soorten knip je voor de winter het verdorde groen weg zodat de border er terug proper bij ligt.
  • In het voorjaar en na de bloei kan je extra bemesten met een meststof voor bloeiende planten.

Met een paar eenvoudige verzorgingstips kan je dus zonder zorgen genieten van mooie en gezonde pioenrozen in je tuin. Of je nu een ervaren tuinier bent of nog maar net begint, pioenrozen zijn een geweldige keuze voor elke tuin. 

#6036Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).