Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/verticaal_tuinieren_opbouw

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Opbouwen en klaarmaken voor het verticaal tuinieren

constructie van verticaal tuinieren

Deze wand meet in totaal 4,4 m x 1 m en is uiteindelijk bestemd om een muur in een passiefwoning te versieren. Om meteen een mooi resultaat te bekomen werd de groene wand eerst voorgekweekt in een serre. Het projectje werd opgestart in april en de planten waren reeds helemaal dicht gegroeid in juli.

Om budgettaire en technische redenen kozen wij niet voor het systeem waarbij de planten rechtstreeks tussen twee vloeimatten worden geplant, noch voor één van de systemen die gebruik maken van kunststoffen zakjes of bakjes zoals er op de Floreade nogal wat te zien waren.

materialen bij de opbouw van een groene wand

De planten groeien hier op een wateropslorpende steenwolmat van 5 cm dikte (Grodan rollmat 2x2,5 cm ) die gevat zit in een waterdichte houder uit kunststof.
Hiervoor werden bevloeiingstafels gebruikt zoals men ze ziet in kwekerijen en tuincentra om veel potplanten ineens te kunnen bevochtigen. De rotswol werd volledig ingepakt in een bevloeiingsmat en nog eens gesteund met een kunststof gaas dat rondom op de houder wordt vastgemaakt om het uitzakken van de vochtige rotswol te vermijden.

In de zinken goot onderaan bevindt zich de watervoorraad voor de bevloeiing. Ongeveer 20 liter water per vierkante meter is naar mijn ervaring noodzakelijk. Aan dit water werden de nodige vloeibare meststoffen toegevoegd opdat de planten goed zouden groeien.
Om reukhinder te vermijden neemt men best geen organische meststof. Het water wordt opgepompt, bevochtigt de steenwolmatten en vloeit door de zwaartekracht weer in de goot.

Grodan rollmat voor groene wand of verticale tuin

Er wordt met twee pompen gewerkt met elk een opvoerhoogte van minstens 1,5 m. Het is best steeds nog een reservepomp in voorraad te hebben om pannes snel en zonder schade te kunnen oplossen.

Er werd ook gekozen om een aantal kleine modules na elkaar te schakelen om met meer gemak het onderhoud van de planten, vervanging van planten of onderhoud aan het irrigatiesysteem, buitenshuis te kunnen uitvoeren.

Volg de verschillende stappen in mijn eigen experiment:

  1. Inleiding naar het verticaal tuinieren
  2. Opbouwen en klaarmaken voor het verticaal tuinieren
  3. De plantenkeuze
  4. Onderhoud van de groenwand
  5. Bevloeiing & vochtregeling
  6. Kostprijs van verticaal tuinieren
#3625

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster