menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 3 maart 2024

Tuintip - Zomerstekken nemen en andere tuintips.

Onze grondwatertafel is de voorbije periode weer goed gezakt door het droge, mooie weer! En de komende periode ziet het weer er niet anders uit. De gazons staan op vele plaatsen dor en geel, en ook pot- en kuipplanten vragen geregeld water met dit warme weer. In de groentetuin oogsten we volop en in de borders gonzen de bijen, hommels en vlinders op zoek naar de nectar van onze zomerbloeiers maar ook naar water. Voorzie hier en daar een extra schaaltje met water. Ook andere tuindieren zullen je dankbaar zijn.

Zorg voor een tuin in topvorm alvorens je op reis vertrekt!

Hortensia stekken

Zomerstekken nemen

Vanaf half juli is het de ideale periode voor het nemen van kruidachtige kopstekken bij sierheesters. Planten die zich door zomerstek goed laten vermeerderen zijn o.a. laurierkers (Prunus laurocerasus), kardinaalsmuts (Euonymus), broodboom (Aucuba), Skimmia, hortensia (Hydrangea), Camelia, Taxus,...

Snij halfhoutige stekken van heesters. Halfhoutig wil zeggen dat je scheuten stekt van dit jaar die slechts aan de voet verhouten. Trek 10 cm lange scheuten met een stukje van de bast af of knip ze onder een bladknoop.
Verwijder de onderste bladeren en top de stek als deze erg zacht is.
Dop de onderkant in een groeistof en zet ze in een pot met split en potgrond.
Dek de stekken af met plastiek of zet ze in een koude bak voor een goede luchtvochtigheid. De stekken zullen na zes tot acht weken beworteld zijn! Hortensia’s zijn zeer gemakkelijk te stekken en wortelen reeds na een viertal weken.

Bloembollen en knollen

 • Steek de bollen van de Colchicum / herfsttijloos in juli in de grond om in hetzelfde jaar, vanaf september tot november, van de bloemen te genieten. Plant de bloembollen uit op een onderlinge afstand van 15 cm met een plantdiepte van 10 cm. Je kunt de bollen van de herfsttijloos ook in bloembakken aanplanten zodat je ze op de vensterbank of op het terras of balkon kan bewonderen.
 • Doe wat grasmaaisel of ander organisch materiaal rond de voet van de lelies zodat die niet rechtstreeks door de zon kan worden beschenen.
 • oorwormen wegvangen met oorwormenpottenOpbinden van uw dahlia's zodat ze bij wind of bij regen niet onmiddellijk omvallen. Zijn de bloemknoppen of de bladeren van uw dahlia's aangevreten, dan zijn de oorwormen wellicht de daders.
  Vroeger werd verteld dat de diertjes in de oren kropen van mensen die vast sliepen en dat ze het trommelvlies beschadigden. Vandaar de benaming van de oorworm. Deze zijn milieuvriendelijk uit de dahlia's weg te vangen door oorwormenpotten op te vullen met stro of houtwol. Plaats de opgevulde potten omgekeerd op een bamboestok. De oorwormen zullen na hun nachtelijke eetfestijn onder de (hout)wol of in het stro een droge en warme schuilplaats vinden. Na enkele dagen kunt u de potten verplaatsen naast planten waarop er zich bladluizen bevinden. Oorwormen zijn nuttig als biologische bestrijding van bladluizen. De oorworm voedt zich eveneens met mijten, larven en eieren van insecten (appelmade/ fruitmot), kommaschildluizen, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen.
 • Geef de gladiolen en de dahlia's bloembollenmest. Deze mest bevat veel kalium en magnesium voor intense bloemkleuren en voor het bekomen van een stevige bol en/of knol.
 • De bladeren van de uitgebloeide lentebloembollen zijn nu volledig uitgedroogd en mogen worden opgegraven en bewaard tot in de herfst. Het bewaren kan het best op een koele, donkere, droge en luchtige kamer. Bewaar de bloembollen in kisten tussen droge turf.

appels telen in de zomer


Fruittuin

 • Na de oogst van de laatste aardbeien mag je alle bladeren afknippen met een heggenschaar.
  Deze oude bladeren hebben niet veel nut meer voor de planten en kunnen enkel ziek worden. Met de bladeren verwijder je ineens ook het stro en wied je eventueel onkruid. Na enkele weken krijgen de planten verse bladeren. Uitlopers van aardbeien afknippen en op een plantbed laten inwortelen.
 • Zomersnoei van druiven. Krenten van buitendruiven kan deze maand gebeuren. Verwijder ook de bladeren die voor de druiventrossen hangen zodat de zon deze vruchten beter kan bereiken.
 • Zomersnoei bij pitfruit (= appels en peren). In juli en augustus is dit een snoei waardoor het zonlicht tot aan het fruit kan zodat het beter kan rijpen. Het snoeien gebeurt doorgaans een drie à vier weken voor het oogsten van het betreffende fruit.
 • Moerbeien vind je niet in de winkel, deze zoete vruchten moeten van de boom worden geplukt en onmiddellijk worden verwerkt. Ze vormen vaak grote grillige bomen maar ze kunnen ook als struik tegen de muur of als haagplant worden gekweekt.

boerenkool zaaien

Groentetuin

 • Zaai nu je voorraad aan winterkool: boerenkool, witte kool, rode kool, spruitjes. Zaai ze dun uit op een wachtbed en plant de jonge planten na twee tot drie weken uit in de groentetuin.
 • Ben je dol op courgettes en wil je tot in oktober blijven oogsten? Zaai dan nu nog nieuwe planten.
 • Bleek uw andijvie tijdig zodat het blad lichter, zachter en smakelijker wordt.
 • Schoffelen, regelmatig wieden en water geven blijft belangrijk.
 • Oogst nu de eerste jonge nieuwe worteltjes.
 • Aubergines, paprika’s en basilicum zitten nu in hun hoogste groeipiek. Extra plantenvoeding geven is van belang.
Terug naar boven icoon