Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinieren_maartse_buien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 2 augustus 2021

Haastige spoed, doet de tuin vaak geen goed.

Camelia japonica 'Alexander Hunter'"Maartse buien die beduien, dat de lente aan komt kruien" Een paar weken geleden hebben we kunnen genieten van een paar heerlijk zonnige en zachte dagen, maar maart doet nu zijn eer aan! En daar zijn we ook niet zómaar van af want: "maart roert zijn staart", en "april doet wat hij wil". Maar na de grijze, natte winter snákken we zo langzamerhand naar een zonnetje.
En is er dan eindelijk zo’n lentezonnetje waarbij we éven lekker op het terras kunnen zitten, dan zou je niets liever willen dan dat het tot de herfst zo blijft!

De eerste tekenen van het begin van de lente zijn onmiskenbaar, bomen krijgen voorzichtig een groene waas, vaste planten komen weer uit hun winterslaap, heesters beginnen uit te lopen en de eerste vlinders zijn alweer gesignaleerd. Zo zag ik vorige week een dagpauwoog in de tuin.

Welk effect heeft dat allemaal op ons? Nou, wij komen ook uit de winterslaap! We kruipen als een haas uit ons holletje en gaan massaal aan de slag in de tuin. Bemesten, onkruid wieden, gras verticuteren, mos verwijderen, tuinmeubels schoonmaken, we komen tijd tekort! Het lijkt wel of we háást hebben: snel-snel-snel, de tuin moet zo snel mogelijk weer op orde worden gebracht!

Onze haast wordt alleen maar erger door advertentiefolders en aanbiedingen, die nu bijna dagelijks in de bus vallen. Nieuwe planten kopen, ook dát willen we zo snel mogelijk doen. Als je de aanbiedingen mag geloven, kun je daar ook niet vroeg genoeg mee beginnen. Overal –zelfs bij doe-het-zelf bouwmarkten- komen karrenvrachten plantjes naar binnen, die ook weer met karrenvrachten naar buiten gaan. Opzij, opzij, opzij: deze plantjes moeten snél de tuin in…

Bedenk echter wel, dat de meeste aangeboden planten éénjarig zijn, dat wil zeggen dat je ze ná de bloei weg kunt doen en volgend jaar weer nieuwe moet kopen.

Het risico van die aanbiedingen van éénjarigen, is de kans op nachtvorst. Want dát overleven die jonge plantjes nu eenmaal niet. Zonde, heb je nét vrolijke petunia’s in de tuin gezet, kun je weer opnieuw beginnen! De oude volkswijsheid, om te wachten met uitplanten tot ná de IJsheiligen is inderdaad erg wijs. Nemophila - bosliefje, een heel fijn bloemetje Nemophila - bosliefje, een heel fijn bloemetje De IJsheiligen duren van 11 tot en met 14 mei. Ná 14 mei kunnen éénjarigen met een gerust hart worden uitgeplant, en potten en bakken met planten die binnen hebben overwinterd, kunnen worden buitengezet.

Eenjarigen, ik ben er gék op, als aanvulling in de borders. Ik houd bewust bepaalde plaatsen vrij, om eenjarigen in te planten. Door ieder jaar andere soorten te kiezen, is mijn tuin geen enkel jaar hetzelfde. De meeste zaai ik overigens zelf, een heerlijk begin van de Lente! 

En die andere planten dan, uit de aanbieding? De vaste planten? Nou, daar kun je geluk mee hebben, of pech. Pech, als je een plant koopt voor een zonnig plekje in de tuin, terwijl die plant daar helemaal niet van houdt. Pech, als die plant graag in vochtige, voedzame grond groeit, terwijl hij belandt in droge, arme zandgrond. Pech, als die schattige plant een woekeraar van de ergste orde is, en je uiteindelijk wenste dat Helleborus Winter Sunshineje hem nooit had gekocht…

Tja, wie vertelt je dat, bij de bouwmarkt? Is het eigenlijk wel ‘’pech’’, of missen we kundig advies? Is het misschien toch een kwestie van ‘’schoenmaker, blijf bij je leest’’ (wat hebben we toch prachtige volkswijsheden)?

Voor een deel ligt het aan onszélf; we hebben te weinig geduld. We willen nu eenmaal zo snél mogelijk een perfecte tuin hebben, en optimaal resultaat van onze planten. Alsof alles persé dit jaar moet gebeuren (zou er soms geen volgend jaar komen dan?).

Als we wat meer geduld zouden opbrengen, dan kochten we niet meer haastig een kofferbak vol planten op zaterdagmiddag. Nee, dan gingen we voor een goed advies bijvoorbeeld eens naar een vakman of –vrouw: de kweker. Die kan van iedere plant uit het assortiment precies vertellen welke plant op welke plek hoort, wat zijn deugden én ondeugden zijn, en hoe u de plant het beste behandelt. Dan zouden we geen ‘’pech’’-aankopen meer doen, en heel wat euro’s besparen.

We zouden elk jaar opnieuw genieten van het groeiproces van de plant. En waarschijnlijk –op advies van de kweker- wat meer bijzondere plantensoorten uitkiezen. Zou het zelfs wel eens een ‘’sport’’ kunnen worden, om kwekers te zoeken die juist die éne plant in het assortiment hebben (leve het internet). Zouden er planten in de tuin komen van een kwekerij uit Kats, Groningen, Zaltbommel, Venlo. Wat een variatie aan tuinbeplanting zal dat geven!

Kortom: trek er eens lekker op uit, deze lente. Maak er een dagje uit van en bezoek eens wat kwekerijen, doe inspiratie op en vraag advies. Wedden, dat de kofferbak dan gevuld is met leuke, bijzondere maar vooral: de juiste planten?

Geen zin of tijd om erop uit te gaan? de Tuincoach? Tja, nu ik er over nadenk…zou ook nog kunnen…

#950

Auteur: Nicolette Margry
De Tuincoach
www.detuincoach.nl