Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_voorbeelden_2010_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Closed Transparent Garden als tuintrend 2010

Closed Transparent Garden

tuintrends 2010
Het kleurenpalet is bescheiden: veel wit, naturellen en enkele lichtgele en oranjebruine kleuraccenten.

Het blauwe tuintype – de liefhebber van design – kan zijn hart ophalen in de Closed Transparent Garden. In deze strak vormgegeven tuin lopen binnen en buiten geruisloos in elkaar over. De natuur is heel dichtbij, waardoor je zelfs in de (glazen) serre het gevoel hebt buiten te zijn. De natuur is iets om zuinig op te zijn. Daarom wordt voor de verlichting en verwarming gebruik gemaakt van zonne- en windenergie.

tuintrends 2010
Trainen in eigen tuin met uitzicht op groen... Dat is pure luxe.

Heggen en muurtjes zorgen in deze designtuin voor de nodige beschutting, waardoor privacy gewaarborgd is. Tegelijkertijd maken doorkijkjes de tuin ruimtelijk. Dit spannende spel tussen open en dicht, transparant en compact, is overal aanwezig. Het komt bijvoorbeeld ook terug in de gevlochten en geperforeerde meubels.

Nieuwste tuintrends 2010
Transparantie zie je terug in de meubels én de beplanting.

Kunststoffen passen goed in deze strak vormgegeven tuin, maar de nadruk ligt op natuurlijke materialen, zoals hout, glas en keramiek. Ook het kleurenpalet heeft een natuurlijke uitstraling. Wit is de belangrijkste kleur. Mooi in combinatie met natureltinten en enkele lichtgele en bruinoranje kleuraccenten.

tuintrends 2010
Kunststoffen passen in deze strakke designtuin, maar de nadruk ligt op natuurlijke materialen, zoals natuursteen, hout en glas.

De borders zijn strak en contrastrijk. Compacte bodembedekkers worden afgewisseld met transparante, wuivende siergrassen. Ook witbonte planten verbeelden transparantie, net als de bamboe die zowel binnen als buiten terugkomt.

nieuwe trends in de tuin
Compacte planten worden afgewisseld met transparant ogende planten, zoals bamboe en siergrassen.

Waar kun je nu beter ontspannen dan in je eigen tuin? Na het werk even trainen op het roeiapparaat – in de frisse buitenlucht – en alle stress valt van je af. Na afloop laat je je voeten afkoelen in het voetenbadje. Wie doet je wat? Straks wordt het misschien wat kil buiten, maar dan kun je je heerlijk met een boek terugtrekken in de serre. Door de hoge, glazen ramen zie je de siergrassen zachtjes wiegen op de wind. Binnen en toch buiten, alsof je midden in de natuur woont.

tuintrends 2010
Binnen en buiten lopen letterlijk in elkaar over.

In de strak vormgegeven Closed Transparent Garden is de natuur heel dichtbij. De overwegend groene borders zijn strak en contrastrijk. Compacte bodembedekkers worden afgewisseld met transparante siergrassen en bamboe (bijvoorbeeld Phyllostachys aurea). Groene hagen en muren met groenblijvende klimplanten zorgen voor de nodige privacy.

plantentrends in de tuin
Planten zijn verwerkt als strakke hagen en compacte vakken.

Het kleurenpalet heeft een natuurlijke uitstraling. Wit is de belangrijkste kleur. Witbonte planten zijn hier dan ook op zijn plaats, net als witte bloemen, zoals Iris sibirica ‘Butter and Sugar’. Mooi in combinatie met natureltinten en enkele lichtgele en bruinoranje kleuraccenten, zoals de Heuchera ‘Caramel’.

#2358