Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_met_houtcomposiet

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 26 januari 2022

Tuinaanleg met houtcomposiet

houtcomposiet bij tuinaanleg

Composiet is een stevig en duurzaam materiaal dat kan gebruikt worden bij de aanleg van de tuin. Allerhande toepassingen zoals de aanleg van een terras, vloertjes van een balkon of dakterras, schuttingen of tuinschermen, tuinpoorten of zelfs omrandingen van zwembaden kunnen gemaakt worden uit houtcomposiet.

Meer en meer wordt de composiet vlonderplank als alternatief voor bankirai gebruikt. Een van de grote voordelen die deze houtcomposiet heeft is dat ze niet glibberig worden zoals bij andere soorten hardhout. Niet zelden wordt een prachtig terras aangelegd in hardhout zoals bankirai in de zomer, maar in de winter die daarop volgt kan men al snel uitglijden wanneer die planken nat liggen en niet snel kunnen drogen in de zon.
Is veiligheid voor u een prioriteit? Kies dan voor een terras uit houtcomposiet.

vlonderplanken uit composiet

Wat is composiet?

Composiet wordt meestal onder verschillende namen te koop aangeboden in de winkel; zo worden de namen HKC (hout kunststof composiet) of WPC (wood plastic composiet) gebruikt. Beide staan voor hetzelfde materiaal dat eruit ziet als echt hout en ook zo aanvoelt.  De meeste houtcomposieten bestaan ook in de kleuren van hout, omdat het grootste deel van dit materiaal ook bestaat uit echt hout. Kleuren variëren van grijs, geel tot antraciet.
Maar eigenlijk zijn dit geen zuiver houten planken. Het is een mengeling van gerecycleerd hout en kunststof die samengeperst werden tot stevig en duurzame planken.

De nieuwe reeksen houtcomposiet hebben bovendien het voordeel dat ze niet gaan kromtrekken naargelang de tijd. De eerste reeksen houtcomposiet hadden dit probleem wel, maar doro een aanpassingen in de samenstelling (60% hout samen met polylefine en andere additieven) werd dit probleem ook verholpen.  Dit geeft houtcomposiet opnieuw een bijkomend voordeel tegenover echte houten planken.

aanleg terras met houtcomposiet

Voordelen van houtcomposiet

  • Het behoeft weinig onderhoud, zowel gedurende zomer als winter blijft dit materiaal stevig en zijn kleur behouden. U kunt het materiaal wel altijd schilderen of lakken wanneer u van kleur wenst te veranderen. Behandelingen met olie of beits (zoals bij houdt) zijn niet nodig.
  • Er is een grote garantieperiode op dit materiaal. De meeste producenten geven 20 tot 30 jaar garantie, een echt bewijs van de duurzaamheid van dit materiaal!
  • Geen last van splinters zoals bij echt houten schuttingen, poortjes of terrassen. Bovendien zal houtcomposiet ook geen last krijgen van rotting of schimmels.
  • Ook bij de aanleg hoeft er niet speciaal materiaal voorhanden zijn. Net zoals gewoon hout kan composiet gezaagd en geschroefd worden.
  • Zelfs onbehandeld biedt houdtcomposiet een prima antislip-eigenschap, zelfs bij nat weer. Bovendien is da absorptie van water nihil.
  • Bovendien is houtcomposiet milieuvriendelijk en ecologisch.
  • De structuren zijn ondertussen bijzonder uiteenlopend geworden, zodat in iedere tuin een houtcomposiet te vinden is die er passend zal uitzien.
#3298