Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_compost

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 oktober 2021

De bloemenborders verbeteren met compost.

In elke tuin, hoe klein ook, is er wel een plekje voor wat bloeiende planten. Je kan er een mooie en vlindervriendelijke border mee maken die niet veel plaats vergt. De border komt het best tot zijn recht als overgang van laag naar hoog. In de kleine tuin kan dat zijn als overgang van gazon of pad naar een begroeide muur of haag. In de grotere tuin kan hij de overgang vormen tussen gazon en struikenmassief.

Ook in de border moet rekening worden gehouden met de natuurlijke standplaats van de planten. Kijk bij aankoop nauwkeurig of het plantje eerder geschikt is voor zonnige plaatsen of voor schaduwplekjes. Planten die niet op de geschikte plaats staan, zullen onverbiddelijk ziek worden, verdrogen of weggedrukt worden.

Kies indien mogelijk ook voor planten met een min of meer gelijke groeikracht en plant de laagste soorten vooraan, de hoogste achteraan.

Jaarlijks dient een border tot twee maal te worden gemulcht. Compost is hiervoor uitermate geschikt. In de herfst houdt de mulchlaag de zomerwarmte in de grond en vormt ze een isolerende laag tegen de winterkou. Compost verbetert de bodemstructuur en geeft voedsel aan het bodemleven.

Mulchen in de lente en de voorzomer geeft de border een basisbemesting en helpt de grond vocht en voedingsstoffen vast te houden. Ook visueel zorgt compost voor een mooie, zwarte laag onder je vaste of eenjarige planten. In de eerste maanden vermindert de mulchlaag bovendien ook de onkruidgroei. Een laagje van enkele centimeters dik zal volstaan.

#279

Bron: VLACO