Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tomaten_bereiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 13 december 2019

Zelf ketchup maken met lekkere tomaten

Tomaten bereiden

Bij de aankoop van tomaat is het belangrijk op een aantal eigenschappen te letten. De tomaat moet stevig aanvoelen: niet te zacht, niet helemaal hard. Te rijpe tomaten verliezen wat van hun smaaksterkte en zijn ook moeilijker te verwerken. Tomaten mogen geen zachte plekjes vertonen, moeten glanzen en de steel oogt dan frisgroen.

Tomaten bewaar je beter niet in een koelkast: in een koele berging is de houdbaarheid groter en worden ze niet waterig.
Veel bereidingen vragen het verwijderen van de schil. Gemakkelijk gaat dit wanneer je onderaan de tomaat een kruisinkerving maakt, de tomaat korte tijd dompelt in kokend water en daarna laat schrikken onder de koudwaterstraal.

Tomaten bevatten veel vocht, wat best leuk is in dorstige zomertijden. Maar bij sommige bereidingen kan dit een 'wachterachtig' effect opleveren. Wie denkt aan een lekker gevuld tomaatje op tafel, kan de leeggehaalde tomaat best met wat zout bestrooien en omgekeerd plaatsen op een blaadje keukenpapier en een half uurtje laten rusten. Worden de tomaten warm gevuld dan kun je ze gedurende vijf minuutjes in de voorverwarmde oven (240°C) plaatsen.

Zelfgemaakte ketchup
Zelfgemaakte ketchup


Zelf ketchup maken

Zelf ketchup bereiden, vraagt wel wat tijd. Maar het samen doen met de kids, zomaar op een vrije dag, kan best reuzeleuk zijn. En gezond. En het vooruitzicht om dan nog een vers bakje friet te maken, is helemaal het einde.
Intussen leren de kinderen de groente van binnen en van buiten kennen, ondervinden ze hoe uien best te schillen, kunnen ze lekker zeveren met de groentezeef... en straks de vingertjes aflikken bij een frietje van een aardappel met ketchup van tomaten. Tijdens het harde werk kunnen ze even uitrusten bij een smoothie van tomaat en komkommer, of een brochette van kerstomaat, komkommer, druif...
Ketchup met friet vormt overigens een typische umami-combinatie. Umami is naast de meer bekende smaken (zout, zuur, bitter, zoet) de vijfde smaak. Umami staat voor 'hartig', dat wat ons voeding geeft, doorsmaakt en de andere smaken accentueert. Ketchup is een typisch umami-product en de combinatie met friet is meer dan een mooie smaakcombinatie: verse ketchup is stukken gezonder dan een lepel mayonaise.

Benodigdheden:

  • 750 g tomaten 
  • 1 gesnipperde ui 
  • 1,5 dl appelazijn 
  • ¼ appel in blokjes gesneden 
  • ½ theelepel gemalen peper 
  • 1 theelepel mosterd 
  • zout 
  • 40 g suiker 
  • basilicum 
  • olijfolie

Frieten met zelfgemaakte ketchup

Bereidingswijze:

  • Stoof de fijngesneden ui aan in olijfolie zonder te kleuren.
  • Snijd de tomaten in grove stukken en voeg ze bij de ui.
  • Na 5 minuten voeg je de appel, azijn, mosterd, zout, peper, suiker en basilicum toe.
  • Laat alles inkoken tot een dikke massa. Op een zacht vuurtje duurt dit ongeveer 45 minuten.
  • Laat dit eerst afkoelen en zeef het dan eerst door een grove zeef, en vervolgens door een zeer fijne zeef.
  • Breng op smaak met wat zout en eventueel wat extra azijn.

Weetje:

De ketchup die in de handel verkrijgbaar is bevat veel meer suiker dan degene die hierboven zelf wordt gemaakt..
Als je ook de smaak van gekochte ketchup wil benaderen, moet je zeker suiker toevoegen.
Los daarom wat suiker op in een beetje water en voeg het aan de ketchup toe.

#3079

Bron: Lava