Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tips_voor_de_wintertuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 17 oktober 2021

Tips voor de wintertuin

winter in de tuin

 • Planten:
  Tijdens vorstvrije periodes kunt u bladverliezende heesters en bomen aanplanten. Deze planten hebben nu niet veel water nodig, dit in tegenstelling tot de wintergroene beplanting. Bladhoudende heesters en bomen plant je best vanaf maart, aangezien ze anders kunnen uitdrogen gedurende de wintermaanden. Hun bladeren blijven immers water verdampen door de uitdrogende wind terwijl ze tijdens een vorstperiode maar moeizaam water uit de bodem kunnen opnemen.
   
 • Vriesdrogen:
  Bladhoudende planten uit onze eigen contreien zijn voorzien van een waslaagje zodat ze weinig water verdampen en niet kunnen uitdrogen tijdens de winter. De wintergroene planten die hier van origine niet voorkomen zoals olijven, oleanders, eucalyptus,... hebben veel sneller last hebben het uitdroogeffect van de wind. Daarnaast hebben ze ook meer last van vriesnachten gevolgd door een zonrijke dag. Op zo'n dagen drogen de bladeren uit en hebben ze veel verbrandingsschade. Je kunt veel schade voorkomen door ze tijdig in te pakken met speciale hoezen waardoor uitdrogende wind, brandende zon of regen de planten niet meer deren.
   
 • Kleur en bloei:
  Breng toch nog wat extra kleur in de tuin door dicht bij voordeur of ramen winterbloeiende planten te plaatsen. Helleborussen (kerstrozen) of rode kornoelje met kale, kleurrijke wintertakken kunnen gebruikt worden om extra kleur te geven. Erica carnea “Springwoord White” kan dan weer gebruikt worden  om een sneeuwlandschap na te bootsen, terwijl Erica ‘Myreton Ruby’ een levendig bloeiende paarstint toevoegt.
   
rode kornoelje
Rode kornoelje geeft een aparte kleur aan het geheel
 
 • Planten in potten helpen overwinteren:
  Vaste planten die op het terras of balkon in pot staan zijn tijdens een vorstperiode kwetsbaarder dan hun soortgenoten in de volle grond. De vrieskou kan namelijk veel gemakkelijker de hele potkluit doorvriezen. Daarom is het aangeraden om al uw potten in een grote houten kist te plaatsen. Voorzie de binnenkant van de houten bak eerst van noppenfolie of een jutedoek en plaats er daarna de potten in. De vrije ruimtes tussen de potten kunnen daarna opgevuld worden met stro of met bladeren.
   
 • Tuingereedschap:
  Het gereedschap dat u in de tuin niet meer nodig hebt kunt u best op een vorstvrije, droge plaats overwinteren. Reinig ze grondig en herstel of slijp ze scherp waar nodig. De houten stelen kun je best inwrijven met lijnolie. Deze plantaardige olie zorgt voor een langere levensduur van het materiaal.
  TIP: kijk in deze rustige tuinperiode ook even welk tuingereedschap je nog zou kunnen gebruiken en plaats het tijdig op een verlanglijstje. Wie weet zie je het dan met de feestdagen nog verschijnen als nuttig geschenk onder de kerstboom.
   
 • Denk aan de vogels:
  Vogels hebben het koud en worden hongerig tijdens de winter. Plaats je voederhuisjes op een zichtbare afstand van uw raam, op die manier zie je de actie van uw tuinvogels. Het is belangrijk om vers drinkwater te voorzien voor deze dieren. Pindanoten en vetbollen  geven deze vogels voldoende energie.
   
 • Heb je nog geen kerstboom?
  Er zijn vele soorten kerstbomen waarbij de een zijn naalden beter behoudt dan de andere, maar daarnaast zijn er nog factoren die van invloed zijn op de naaldval. We helpen u via " kerstboom kiezen" alvast op weg.

soorten kerstbomen

 • Een compostreceptje:
  We weten allemaal dat composteren een goed idee is, maar hoe vaak werkt het eigenlijk? Als je niet  tevreden bent van de sjofele hoop uit je compostbak, gebruik dan dit recept:
  1/3van uw compostbak moet bestaan uit groenafval (zaken zoals gras, schillen, koffiefilters, theezakjes, …) en 2/3 bruin materiaal: de drogere stukken zoals afgevallen bladeren, twijgjes, houtzaagsel, … Meng deze goed door elkaar en voeg water toe. Probeer het geheel alle 2 weken vochtig te houden.
   
 • Gazon:
  Bij temperaturen boven de 6°C blijft het gras in uw gazon groeien, zij het dan wel trager dan tijdens de rest van het jaar. Indien het gras echt te lang staat mag je het maaien in een week dat men geen nachtvorst voorspelt en dat enkel op een droge dag. Maai het gras dan ook in een hogere stand dan tijdens de rest van het jaar zodat mos niet de bovenhand kan krijgen tijdens de koudere maanden, want mos blijft wel doorgroeien ook onder de 6°C.
   
 • Leg uw borders klaar:
  Mulch de bodem van de plantenborders met een laagje compost, stalmest of schors. Deze laag houdt de komende maanden onkruidgroei tegen. Tijdens de winter beschermt zo'n laag rond de stambasis van struikrozen en andere planten ook tegen de vrieskou. In de zomer is een mulchlaag dan weer interessant tegen het uitdrogen van de bodem tegen te gaan.
#2766