Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_2_watermannentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 2 augustus 2021

Sterrenbeeldentuin deel 2: de Watermannentuin

Uit een interessante reeks van Daniëlle Houbrechts, deze week:

Deel 2: Watermannentuin

Aquarius (21 januari-18 februari), het elfde teken van de dierenriem herbergt vrijheidslievende, communicatieve en onafhankelijke mensen. Watermannetjes zijn net als kwikzilver: ongrijpbaar, glanzend en mooi. Het zijn sociale, idealistische gezelschapsmensen.
Vlier (Sambucus nigra), duivenkervel (Fumaria officinalis), koningskaars (Verbascum thapsus) helpen de Waterman bovenvermelde idealen nastreven.

Vlier: Sambucus nigra

Sambucus nigraEen vlierstruik is wel een erg sociale struik. Hij groeit overal, zelfs op de meest onwaarschijnlijke plekken. Op een ruïne, een oude verlaten dakgoot of een braakliggend stuk grond. Waar je gaat langs Vlaamse wegen, je komt overal de vlierstruik tegen.
Watermannen zijn praktische mensen die liever alles in één oplossing zoeken dan zich in vele kleine details te verdiepen. De vlier past dan ook perfect bij dit teken want het is een veelzijdige struik.
Je kan van de bloesems een heerlijke limonade en vlierbloesems-beignets maken. Van de bessen maak je vlierbessensiroop, die de griepmicroben uit de buurt kunnen houden. Je kan de bloesems en de bessen drogen om er thee van te maken. De gedroogde bloesems zijn ook lekker in pannekoekenbeslag of in cake.
Als je geen culinaire vingers hebt, is het goed om te weten dat een vlierstruik vliegen uit de buurt houdt. In de middeleeuwen bleven zelfs de heksen in de vlierstruik vast hangen zodat ze uit de woningen weg bleven. Voor ‘elke waterman wat wils’ dus.

Duivenkervel: Fumaria officinalis

Fumaria officinalisDe waterman is net ietsjes anders dan een ander sterrenbeeld. Ongrijpbaar, niet in vakjes te stoppen. Zo ook de duivenkervel.
Vroeger dachten de kruidenkenners dat de duivenkervel uit de grondnevel groeide. Je hoefde het dus niet eens te zaaien. Vandaar de Latijnse naam, die afgeleid is van ‘Fumusterrae’, wat ‘rook der aarde’ betekent.
Dit kruid kan al eeuwen op een gezonde reputatie prat gaan. Duivenkervel is belangrijk als grondstof voor bepaalde medicamenten die urineer-bevorderend, zweet- en wormafdrijvend, laxerend en versterkend werken. Vooral een herstellende lever kreeg vroeger een, bitter smakend, duivenkervelkuurtje.
Ook de cosmetica deed een beroep op dit kruid. Als je vroeger een sproet ontdekte, dan was er ... duivenkervel. Na een wekenlange kuur met het aftreksel van deze plant verbande je de sproeten.

Koningskaars: Verbascum thapsus

Verbascum thapsusEen waterman is een waterman, met niets te vergelijken. Zo ook de Verbascum. Er zijn verschillende soorten maar Culpeper koos niets minder dan de “koningskaars” voor de waterman. Verbascum komt waarschijnlijk van het Latijnse ‘barbascum’ en dat betekent ‘bebaarde plant’.
De koningskaars dwingt respect af. Je kan er echt niet naast kijken. Haar soms twee meter hoge toren, versierd met honderden gele bloemen, steekt kaarsrecht de lucht in. De stevige stengel gebruikten ze bij de Romeinen en in de middeleeuwen als toorts. Zodra de bloemen vonden dat ze genoeg gebloeid hadden, hielden ze op. De stelen werden dan gekapt en gedroogd. Daarna kregen ze een hars- of teerjas. En dan maar aansteken... Je kon je geen betere toorts voorstellen. De Romeinen noemden deze plant daarom ‘Candelaria’. In de middeleeuwen haalden onze voorouders deze toorts door het St-Jansvuur en hingen hem op aan de staldeur. De boze geesten bleven zo op een veilige afstand.
Ze plukten ook de grijze, wollige bladeren en legden ze in hun schoenen om hun voeten lekker warm te houden. De harde knobbels op de ruwe wegen waren dan minder pijnlijk. De meeste van onze voorouders kenden geen schoenenluxe zoals wij die nu kennen. Toen deed een koninklijk, wollig blad wonderen. Al was het alleen maar het idee.

#4635

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be