Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_11_schorpioenentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Sterrenbeeldentuin deel 11 : de schorpioenentuin

Scorpio, het achtste teken van de dierenriem (24 oktober tot 22 november), is zich sterk bewust van de mystieke betekenis die achter de alledaagse werkelijkheid schuilgaat. Bij de Schorpioen krijg je geen gemakkelijke uitleg over de zin van het leven. Geen oppervlakkigheid in de ontleding van buurmans psyche. Ik ken er die zo diep gaan, dat je schrik krijgt nog iets te vertellen.
Anderzijds, als je eens echt een nachtje wil doorfilosoferen: geen gewilliger en geschikter partner dan de Schorpioen. Laat de bakken koffie en andere wakkerhouders maar aanrukken. En na zo’n gesprek is de wereld weer op de juiste rails gezet. Ha, wat een opluchting. Basilicum, Dragon en Alsem ondersteunen de Schorpioen in zijn of haar uitspattingen.

Basilicum (Ocimum basilicum):

Basilicum (Ocimum basilicum)Basilikon betekent in het Grieks “koninklijk”. Onze voorouders dachten dat basielkruid toverkracht had. Iedereen zag er wat anders in. Voor de ene was het kruid het symbool van de liefde, voor de andere het symbool van de haat. Weer anderen zagen in basielkruid het symbool van de dood en soms ook van heiligheid. In onze streken zagen ze in basielkruid het symbool van vruchtbaarheid.

Basielkruid werkt volgens sommigen verslavend. Het kruid heeft een heel aparte geur en aangename smaak. Vooral in tomatengerechten mag basielkruid absoluut niet ontbreken, als je de schorpioense smaakpapillen eens extra wil verwennen. Maar ook bij andere groenten weet basielkruid het best te vinden.

Als je je basielkruid wilt bewaren, moet je het kruid in stukjes snijden, met wat water mengen en in het diepvriesbakje vriezen. Telkens als je wat basielkruid nodig hebt, duw je zo’n blokje uit de vorm. Je kan de blaadjes ook voor een hele periode in olijfolie dompelen. Ze worden dan wel zwart, maar dat verandert niets aan de smaak. Zeef op het moment suprême de basielblaadjes uit de olie en gebruik die op je gerechten: basiellekker! Bovendien helpt deze olie je spijzen beter verteren en werkt ze kalmerend.

Dragon (Artemisia dracunculus L.):

Dragon (Artemisia dracunculus L.)De kruisvaarders brachten dragon in de 12de eeuw mee naar onze gebieden. Bij de Arabieren was dragon al erg populair onder de naam Tarkhoum. In de 13de eeuw noemden ze de plant tarcon. Eeuwen later werd dat targon en nog later kreeg het kruid zijn huidige naam dragon. Letterlijk vertaald betekent dragon kleine draak. Ze dachten vroeger namelijk dat Dragon goed was tegen slangenbeten.
In de volksmond heet het ook wel eens Drakebloed, Kapperkruid, Keizerssla, Dragoen, Dragonder, Slangenkruid of Salaadkruid.

Volgens de legende zou de Griekse godin Artemis voor dragon verantwoordelijk zijn. De geslachtsnaam Artemisia doet trouwens aan de godin van de jacht denken. Centaur Chiron kreeg de plant uit goddelijke handen als dank voor bewezen diensten. Een Centaur was een mythologich schepsel met het onderlijf van een paard en een romp van een mens. Centauren waren wellustige en dronken volgelingen van Dionysus, de wijngod. Maar er waren uitzonderingen zoals Chiron. Hij leerde hoe je kruiden geneeskrachtig kon gebruiken.
Er zijn twee soorten dragon: een Russische en een Franse. De Russische heeft weinig smaak, gebruik daarom liever de iets pittigere, Franse dragon.

Dragon gebruik je altijd vers, anders verliest hij veel van zijn aroma. Vooral wie zoutloos moet eten, zal de bitterzoete smaak van dragon weten te appreciëren. In ei gerechten, sauzen, kruidenboters en kruidentuiltjes is hij helemaal op zijn plaats. De dragonazijn is ook algemeen bekend. Je kan hem heel gemakkelijk zelf maken. Hiervoor overgiet je een pot vol dragon met azijn tot het kruid helemaal ondergedompeld is. (Pluk de dragon voor hij in bloei komt, dan heeft hij veel meer aroma.) Laat acht weken op een warme plek staan. Elke dag even schudden. Na acht weken de mengeling zeven en dan in een donkere fles bewaren. Gebruik deze azijn voor vinaigrettes,mayonaise en dressings.

Belangrijk: gebruik geen gewone azijn. Die ontkalkt je botten! Gebruik witte wijnazijn voor kruiden met een lichte kleur en ciderazijn voor bloemen en kruiden met een donkere tint.
Voor een dragon-afzakkertje heb je het volgende nodig: 30 g vers dragonblad, 300 g suiker, 1 vanillestokje, 1 liter alcohol van 40 graden. Voeg alles bij elkaar, schud de fles af en toe en laat 1 maand staan. Zeef dan en geniet van je afzakkertje.

Alsem (Artemisia absinthium):

Alsem (Artemisia absinthium)Absint-Alsem, dit lid van van de artemisia-familie zorgt soms wel eens voor opschudding. Haar naam artemisia- absinthia. De Fransen weten daar meer over. Na de jeux de boules onder de machtige schaduwrijke platanen, wil de Fransman namelijk wel eens een “absint” binnen slokken. Bij deze kruidenlikeur schuilt er nochtans een addertje onder het gras. Absint werkt na een tijd verslavend en je kan er bovenop nog knettergek van worden, want het tast volgens de ‘kenners’ het centraal zenuwstelsel onherroepelijk aan.
Je gaat na teveel van die borreltjes van je stokje, of je krijgt epileptische aanvallen. Vincent Van Gogh heeft trouwens verschillende werken geschilderd, nadat hij iets teveel van dat spul naar binnen gespeeld had, zeggen diezelfde kenners.

De Franse regering heeft in 1915 likeur op basis van absint verboden. De Franse oudjes lieten het echter niet aan hun hart komen. Had de Griekse godin Artemis niet gezorgd voor andere soortgenoten? Absint-alsem werd vervangen door bijvoet, een broertje van de absint. Nu kan je zonder problemen een Hasselts St-Lambertusdrupke, Pastis of Duitse Wermut achterover slaan. Het verteert niet meteen bakstenen. Maar vette spijzen, die op je maag blijven liggen, vertrekken naar lager gelegen oorden. Absint-alsem is één van de bitterste kruiden die je je kan voorstellen. Absinthium betekent trouwens “zonder zoetheid”.

#4917

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be