menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 15 juni 2024

Konijnenvoeding: wat mag wel en wat mag niet?

Bij het houden van konijnen – en eigenlijk niet alleen bij konijnen, maar alle soorten dieren – is het belangrijk op voorhand te weten waarop je moet letten zodat deze dieren een gelukkig leven kunnen leiden.
Een van de aspecten is de voeding, wat mag een konijn eten en wat geef je beter niet als voer aan konijnen? Hieronder enkele nuttige tips bij het voederen van konijnen.

wat mogen konijnen eten en wat niet

Een eerste grote fout die veel mensen maken bij het voederen van konijnen is dat ze de verschillende konijnenkorrels als hoofdvoer zien. Niet deze korrels maar hooi vormt het belangrijkste bestandsdeel van hun totale voedingspatroon. Hooi moet altijd aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot korrels. De aanbevolen dosis konijnenkorrels is afhankelijk van het gewicht van het dier. Per kilo lichaamsgewicht mag er per dag tussen de 25 en 50 gram korrelvoeder gegeven worden. De rest van de voeding moet bestaan uit het altijd beschikbare hooi.

Soorten voer

Er zijn verschillende soorten voeder:

Allereerst is er het hooi. Dit is zoals gezegd het belangrijkste voer voor konijnen en moet altijd beschikbaar zijn. Konijnen zijn van oorsprong planteneters en hun darmen zijn bedoeld om voedsel met veel vezels te verteren. En dat is wat hooi is: vezelrijk. Bovendien zit er in hooi alle voedingsstoffen die konijnen nodig hebben.

gemengde konijnenkorrelsDaarnaast zijn er de gewone korrels of biks, daarmee wordt meestal de gewone bruine staafkorrel genoemd. Dit zijn vetvrije granen verrijkt met allerlei mineralen en vitamines en zijn gedroogd en geperst tot staafjes. Het voordeel is dat deze korrels goedkoop zijn en dat de samenstelling meestal wel oké is.

Je kan ook kiezen voor gemengde voeders. Ze zien er veel smakelijker uit, maar jammer genoeg bevatten ze vaak te veel suikers en vetten. Dit zorgt op lange termijn voor te dikke, minder actieve en uiteindelijk zieke konijnen. Het gevaar van het geven van gemengde voeders is dat het konijn steeds zijn favoriete stukjes uit de eetbak vist en de rest achterwege laat. Op die manier krijgt het konijn een eenzijdige maaltijd. Daarom verdienen de gewone bruine korrels of biks de voorkeur.

Groenvoer mag ook een aanvulling zijn op het voeder. Let er wel op dat er niet te veel groenvoer wordt gegeten. Dit bevat tamelijk veel suikers waardoor het konijn snel dik kan worden. De konijnen eten groenvoer zeer graag, maar wanneer je een gebalanceerd voeder geeft is groenvoer geen noodzaak meer.

Als laatste bestaan er ook snoepjes voor konijnen. Dit is een duur en ongezond iets voor jouw konijn. De marketing probeert ons te verleiden om deze konijnensnoepjes te kopen met slogans zoals “met extra vitamines”, “vervult de knaagbehoefte”, “de gezonde knabbels”, …
Vergis je niet, deze snoepjes zijn veelal opgebouwd uit een mengsel van verschillende zaden en granen. Ideaal voor vogels die een vetrijk dieet nodig hebben om te overwinteren, maar eigenlijk niet goed voor konijnen. Hun lichaam is aangepast aan een vetvrij dieet. Bovendien zorgen de vetrijke zaden voor een goede voedselbron van bacteriën die zich snel gaan vermenigvuldigen en dus gas produceren. Voor het konijn is dit een pijnlijk iets.
Ook alle vetten die niet verteerd worden, blijven achter in het lichaam en het konijn wordt na verloop van tijd een vet varken. Hoewel het dus verleidelijk is om dit als beloning te geven doe je dit beter met een stukje groente.


Gebalanceerde konijnenkorrels

Ga je op zoek naar een gebalanceerd konijnenvoer, hou er dan rekening met volgende aanbevolen samenstelling:

  • Eiwitgehalte: 13 tot 14 procent
  • Vet: 3 procent of minder
  • Vezels : 14 procent of meer
  • As: 10 procent of minder
  • Calcium: 1 procent of minder

Soorten groenvoer

soorten groenvoer voor konijnenNiet alle groenvoer is goed voor een konijn. Hieronder een lijst wat wel en niet mag.
Groenten die het konijn wel mag eten:
andijvie, broccoli, venkel, selderij, koolrabi, witloof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterblaadjes, frambozenblaadjes, bladeren van paardebloemen, wortels en loof, brandnetels (laat wel een dag liggen), wilde achillea en weegbree. Let op met kolen, deze mogen wel, maar zeker niet te veel.
Groenten die je beter niet geeft aan jouw konijn:
Prie, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes, nat gras (ook geen gemaaid gras van het gazon) en klaver.

Geef je groenvoer, bouw dit dan langzaam om. Geef nooit te veel bij de eerste keer.

#5159Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon