Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/soorten_honing

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 30 juli 2021

Soorten honing en waar je moet op letten

Honing: waarop moet je letten?
Niet alleen bloemen en kruiden bepalen de smaak van honing. De wijze waarop je de honing wint, is van belang en bepaalt de kwaliteit. Als je de honingraten opwarmt tot boven de 45 graden, om meer honing te kunnen oogsten, is alle geneeskracht verdwenen. Daarom mag je honing ook nooit in hete thee gieten. Wacht tot de thee wat afgekoeld is, anders hou je niet veel meer van smaak en geneeskracht over.

Goede honing moet als een lint van de lepel vallen. Nadien vormt hij dunne draden, die niet afbreken.

De honing kan er wit, geel, donkerbruin of amberkleurig uitzien. Het hangt ervan af welk stuifmeel de bijen uitkozen om de honing aan te maken. Deze kleuren vervagen trouwens heel vlug, als je de honing in een lichte omgeving bewaart. Gelijk met de kleur verminderen dan bovendien ook de ontsmettende eigenschappen. Bewaar je honing daarom op een droge, koele en donkere plaats.

Je kan honing zwaarder maken door er water, wortelsap of o.a. kastanjemeel aan toe te voegen. Sommige imkers schrokken er vroeger zelfs niet voor terug in karige tijden wat zand onder het goddelijk bijengoedje te mengen. Als je wilt weten of je zuivere honing zonder water hebt, laat je best een druppel op een bord vallen. Blijft die als een platgedrukte honingknikker liggen, dan mag je er zeker van zijn dat alles o.k. is. Loopt hij uit elkaar, dan kan je je wenkbrauwen beginnen te fronsen. Soms probeert een imker de leeggeslingerde honingraten vol chemische, oplossende preparaten te gieten. Op die manier krijgt hij een goedje met een honingaroma. Als hij daar nog een ronkende naam bij bedenkt, verkoopt hij het product als zoete koek. Iedereen denkt dan een koopje te kunnen doen...

Koop daarom je honing bij een imker die zijn honing zelf maakt. Je kan ook terecht bij een imkersverkoopsorganisatie. Die houdt wel een oogje in het zeil wat de kwaliteit betreft. Er zijn bovendien ook heel wat betrouwbare, traditionele speciaalzaken, die datzelfde kwaliteitsoogje in het zeil houden.


Welke honingsoorten zijn eigenlijk de interessantste?

Er zijn heel veel soorten honing te koop. Elke honing heeft zijn specifieke eigenschappen. Ik zet hier een paar honingsoorten op een rijtje.
  • Lindehoning : Deze honing kalmeert de zenuwen.
  • Klaverhoning : Deze honing werkt tegen diarree.
  • Heidehoning : Voorkomt nier-, blaas- en prostaatklachten. Heidehoning heeft een speciale pittige smaak.
  • Boekweithoning : Deze honing versterkt je bij uitputtingstoestanden. Je vindt deze honing vooral in midden Europa.
  • Rozemarijnhoning : In de Provence waarderen sommige, oudere mannen deze honing, omdat die hun potentie zou bevorderen. Als een karbonkelogige Française hen dan in de puttekes van hun ogen kijkt, hoeft hun reactie niet enkel bij loze beloften te blijven, hopen ze.
  • Acaciahoning : Deze honing zuivert het bloed en helpt als er te veel zuur in je maag terecht gekomen is..
  • Bos- of woudhoning : Die smeer je best op je boterham, als je problemen met je lucht- of urinewegen en je bloedsomloop wil voorkomen. Deze honing vind je veel in Oostenrijk, want je hebt er veel dennen en sparren voor nodig.
  • Gemengde bloemen-honingsoorten : Mensen met een allergische aanleg smeren hun boterhammen best vol met gemengde bloemenhoning. De honing moet dan wel afkomstig zijn uit hun eigen omgeving. Je moet dus een imker vinden die zijn bijenkorven in een straal van 10 km rond je woning heeft staan. Dat beweert tenminste de Amerikaanse arts Peterson. Die onderzocht zo maar eventjes 22 000 patiënten met een allergie. Hooikoorts bijvoorbeeld. 20 000 patiënten waren in de wolken over deze remedie. Ze hadden veel minder last van hun kwaal of geraakten er helemaal van af.


Hoe werkt honing eigenlijk?
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken namelijk vocht aan. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.

Honing kan geneeskrachtig werken bij een zere keel en verkoudheid. Honing heeft een boel bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door haar enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon, als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkklaar is en doe er dan een lepel honing bij. Bij een verkoudheid kies je best voor tijm- of eucalyptushoning. Als je de honingpot goed afsluit, blijft hij lang goed. Vloeibare honing zal na een tijdje versuikeren. Daar is niks mis mee. Het betekent niet dat je de honingpot in de vuilbak moet kieperen, want de kwaliteit en de smaak blijven hetzelfde. Je kan de honing weer vloeibaar maken door je pot op te warmen au bain marie op een temperatuurtje van 40 graden. Beslist niet meer. Sommige honingsoorten versuikeren vlug, andere doen er een jaar over. Je voorkomt versuikering door geregeld in de pot te roeren.

Neem een lepel zuivere honing op je nuchtere maag om je verkoudheid te vertroetelen.


Kan je honing gebruiken voor huidaandoeningen?
De moderne wetenschap fronste soms de wenkbrauwen, als ze de folkloristische therapieën van onze hooggeleerde voorouders van nabij ging bekijken. Ze moest wel bekennen dat honing een remmende invloed uitoefent op de wildgroei van schimmels en bacteriën.

Dokter S. Efen van het Academisch Ziekenhuis van Calabar (Nigeria) schrijft: ‘Stinkende wonden worden na amper een week reukloos, als je ze dagelijks insmeert met zuivere honing. Zware brandwonden genezen door honing zonder dat ze infecteren.’

Dokter Lubat van het Instituut voor Hygiëne en Tropische Geneeskunde in Londen schrijft: ‘Hoewel de genezende kracht van honing nog duister blijft en verder onderzoek vereist, is het de hoogste tijd om afstand te doen van vooroordelen en de helende waarde van honing te erkennen.’

#911

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be