Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/slakken_beter_voorkomen_dan_genezen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 20 augustus 2022

Last van een slakkenplaag? Voorkomen is beter dan genezen!

Roep de slakkeninvasie in je tuin halt toe! Als je vroeg in de lente alert bent, valt er al veel schade te voorkomen, zeker met de juiste middelen.

Slakken: beter voorkomen dan genezen

Met slakken bedwingen, begin je ten laatste in maart. Haal elk slakkeneitje dat je dan in de tuin en onder bloempotten vindt, onmiddellijk weg, zo smoor je meteen een hele generatie in de kiem. Slakken zijn immers kampioen in het zich vermenigvuldigen. Ze leggen jaarlijks zo’n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt. Snel ingrijpen, is dus de boodschap!

Maak het ruw

Het zijn vooral de naaktslakken die een probleem vormen; huisjesslakken richten veel minder schade aan, die leven vooral van dode planten. Niet elke tuin heeft evenveel last van slakken. Een zonnige, zanderige tuin zal veel minder slakken tellen dan een frisse, vochtige plek. Slakken hebben sowieso een hekel aan een scherpe ondergrond: over een laag grof zand, gebroken schelpen, kiezel, cacaodoppen of scherpe lavasteentjes kruipen ze liever niet met hun weke buik. Haal alle onkruid en dode bladeren rond de meest kwetsbare planten weg, en strooi er een (gesloten) cirkelvormige band van 5 cm breed en 1 cm dik rond.

slakkeneieren

Tip

Van hosta’s met een taai blad blijven slakken af, zoals Sum and Substance, One Man's Treasure, Hosta sieboldiana var. elegans, Devon Green, Praying Hands, en de mini Blue Mouse Ears.


De 20 meter slakkensprint

Strooi houtas over de bladeren en in het hart van kwetsbare planten zoals hosta's en jonge asters. Houtas zit vol fosfor, wat de bladeren harder maakt en dus minder aantrekkelijk voor slakken. Na een regenbui moet je helaas wel herbeginnen. Wie tijd en zin heeft, kan slakken manueel vangen. Gooi ze wel niet bij de buren: slakken kruipen instinctief terug naar hun thuisbasis, zo blijkt uit onderzoek. Tenzij je ze verder dan 20 meter gooit, dan vinden ze de weg niet meer terug.

De grote middelen

Slakkenkorrels zijn het meest efficiënt. Koop alleen ecologische, die doden wel de slakken maar zijn ongevaarlijk voor de nuttige dieren die slakken eten. Strooi de korrels rond kwetsbare planten en herhaal zolang je vraat ziet. Zitten er veel slakken in je tuin, investeer dan in aaltjes (nematoden). Je bestelt ze online of in het tuincentrum, je lost het pakje op in water en besproeit er de aangetaste plek mee. De aaltjes infecteren de slak waarna die ondergronds sterft. Weet dat slakken een pak natuurlijke vijanden hebben zoals egels, spitsmuizen, merels, lijsters, spreeuwen, kikkers en padden. Richt je tuin diervriendelijk in, en gebruik geen pesticiden.

naaktslakken op hosta's

Tip

Laat je kippen of loopeenden ’s winters en bij het begin van de lente los in de tuin – ze zijn kampioen in opeten van (kleine) slakken en hun eitjes.

Bier hier

Heb je enkel in de moestuin wat last van slakken, dan kun je ze met biervallen vangen. Zet er genoeg, liefst elke meter. Overigens is het niet de alcohol waar de slakken op af komen, maar de gist; een papje van suiker met verse gist werkt even goed. Testen hebben aangetoond dat slakken zelfs het meest aangetrokken worden door niet-alcoholisch bier. Koffiegruis vormt niet echt een barrière tegen slakken maar je planten besproeien met cafeïne, zoals een restje koffie, houdt de slakken wel weg. Strooi in elk geval nooit zout op slakken, ze sterven een gruwelijke dood, en zout is allesbehalve goed voor de bodem in je tuin.

#5131Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon