Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/schoonste_boerin_van_vlaanderen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 21 september 2020

Schoonste boerin van vlaanderen 2007 werd Ilse Van Havere.

De Schoonste Boerin van Vlaanderen

teelt slasoorten voor het Flandriakeurmerk

Ilse Van Havere: “Ik wil blijven pionieren”

De nieuwe Schoonste Boerin van Vlaanderen is in haar familie de eerste van drie generaties tuinbouwers die leren werken heeft volgens de milieubewuste kwaliteitsregels van het Flandriakeurmerk. Ook dit jaar wil ze blijven innoveren… 

Zondag 14 januari, kreeg ze van Yves Leterme het erelint van Schoonste Boerin van Vlaanderen omgehangen. Momenteel is Ilse Van Havere (27) al weer gedreven bezig met haar vak. In Sint-Gillis-Waas runt ze een tuinbouwbedrijf met 6000 m² glasteelt en een even groot areaal openluchtteelt. Onder glas teelt ze kropsla, in de open lucht de krulslasoorten lollo bionda en lollo rossa en bleekselderij. 

Dankzij haar innovaties kan Ilse er prat op gaan dat bijna tachtig percent van haar productie vandaag het Flandriakeurmerk krijgt. Dit keurmerk stelt strenge eisen in zake kwaliteit, milieubewuste teelt en voedselveiligheid. “Mijn grootvader had al een tuinbouwbedrijf en mijn vader is nog steeds tuinbouwer. Maar ik ben de eerste generatie die heeft leren werken volgens het lastenboek van Flandria. Al mijn handelingen nauwgezet registeren en bijhouden, de watergift opvolgen, werken met natuurlijke bestrijders… Ik heb het allemaal moeten leren en daar ben ik blij om. De Belgische tuinbouw mag dan niet zo groot zijn, in die nieuwe milieubewuste kwaliteit staan we aan de top in Europa en veroveren we nieuwe markten. Eén voorbeeld: de dienst voor residucontrole komt mijn slasoorten vóór de oogst analyseren op residu’s van nitraten. Dat gebeurt minstens eens per maand en zelfs vaker als ik een groter volume naar de veiling wil brengen. Deze vooroogstanalyses zijn nog steeds uniek in de hele Europese tuinbouw”.

In haar activiteiten als Schoonste Boerin van Vlaanderen wil Ilse best “sois belle” zijn, maar zeker niet “tais toi”. “Ik krijg nu een kans om iedereen te tonen dat onze tuinbouw heeft durven innoveren en daar nu voor beloond wordt. Het Flandriakeurmerk is daar het beste bewijs van, want dat is iets tastbaars dat de consument weer vertrouwen in groenten en fruit van bij ons heeft gegeven”. 

Ilse wil ook blijven pionieren. Nog dit jaar wil ze met haar productie onder glas beginnen over te schakelen op een nieuwe teeltmethode (het zogenaamde watergotensysteem) om kropsla mét wortels te kunnen aanbieden. “Dat zal de houdbaarheid van de kropsla bij de consument thuis langer maken”.

#862

Bron: Flandria