Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/regenwater_opvangen


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 25 mei 2022

Regenwater opvangen om te gebruiken in de tuin

Regenwater of hemelwater opvangen is een slimme manier om een watervoorziening aan te leggen om te gebruiken in en om het huis voor bijvoorbeeld het spoelen van het toilet, wassen van de auto of beregening in de tuin, …
Planten en gazon hebben gedurende de zomermaanden vaak te kampen met een periode van lange droogte. Wanneer deze niet tijdig worden voorzien van water, ontstaat al snel een bruin gazon of beginnen planten af te sterven. De tuin kan dus best fris gehouden worden door te bewateren.

Regenwater opvangen geeft u de mogelijkheid om een gratis douche te geven aan gazon en planten.
Wist je dat er in België en Nederland ongeveer 800 liter per vierkante meter regenwater valt in een heel jaar? Dit opvangen om zelf te gebruiken zal al snel een flinke besparing opleveren op de factuur van het drinkbaar leidingwater.

regenwater opvangen - hergebruik regenwater

Methoden om regenwater op te vangen

Het hemelwater kan opgevangen worden door gebruik te maken van een regenton. Dit is vrijwel de goedkoopste oplossing en is vaak ideaal voor kleinere afdaken waar geen grote massa’s water van voortkomen. Een gewone regenton die meestal ongeveer 200 tot 1000 liter bevatten is niet voldoende om het regenwater op te slaan dat afkomstig is van het dak van een woning.
Voor opslag van regenwater van afdaken van tuinhuisjes en kleine schuttingen is deze manier wel ideaal, want bovendien is er ook geen pompvoorziening nodig om het water eruit te halen.

De andere optie is om een grotere regenwaterput in te graven in de tuin. (Soms kan deze ook geplaatst worden in de kelder).  Hou er wel rekening mee dat wanneer de regenwaterput vol is er een overloop moet voorzien worden om het overtollige water te kunnen afvoeren. Het kan via een buizennetwerk in de tuin afgevoerd worden zodat het daar dieper in de grond dringt, of de overloop kan aangesloten worden op de riolering.


De laatste jaren schakelt men echter steeds meer over naar een gescheiden riolering. Het ene deel dat afkomstig is van huishoudelijke activiteiten wordt afgevoerd naar waterzuiveringsinstallaties. Het “relatief zuivere” regenwater loost men rechtstreeks in nabijgelegen beken of kanalen. Dit  komt doordat waterzuiveringen beter presteren wanneer er enkel huishoudelijk afvalwater toekomt. Daarnaast zullen de pieken in toevoer voor het zuiveringsstation kleiner zijn bij hevige regenval.
Wanneer de overloop van de regenwaterput wordt aangesloten is het interessant even te informeren aan de gemeente waar dat overtollig regenwater heen moet.

regenwaterput

In regenwaterputten die onder de grond zitten zijn nog enkele verschillen qua bouw op te merken:
Een eerste (en vaak minder gebruikte manier) is het metselen van een waterput. Het probleem bij deze opslagreservoirs is dat ze echt goed waterdicht moeten gemetseld worden. Bestaande regenwaterputten die vroeger gebouwd werden willen wel eens scheuren vertonen waardoor ze in droge periodes ook kunnen leeglopen.
Als alternatief kan gekozen worden voor een prefab regenwaterput uit beton. Deze zijn stevig gemaakt en zullen een hele lange tijd meegaan. Het nadeel van deze zware putten is dat ze machinaal in de grond moeten gestoken worden. Net voor dat te vereenvoudigen zijn de kunststof regenwaterputten in de handel gebracht. De zijn licht van gewicht en kunnen daardoor zonder een kraan geplaatst worden. De opwaartse druk van het grondwater kan nadelig effect hebben op de lichte kunststof tank. Daarom dat er vaak een laagje grind in de tank wordt gegooid. Het grind heeft bovendien de mogelijkheid aan micro-organismen om zich daarin te huisvesten en zo het zure regenwater te neutraliseren.

#3148
Terug naar boven icoon