Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/preimot_gespot_8_juli_2011

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 15 augustus 2020

Preimot gespot 8 juli 2011

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde ziektes en plagen aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 8 juli 2011 - Bericht 7

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:

Gazonschimmels Spintmijt Preimot Taksterfte bij buxus Witziekte op sierplanten

Gazonschimmels

Spintmijt

Preimot Taksterfte bij buxus Witziekte op sierplanten

Preimot in de kijker:

De tweede generatie motten wordt stilaan actief. Het is dus tijd om uw prei te beschermen tegen deze ongewenste moestuinbewoner. Het zijn de rupsen van de preimot die gangen vreten in het loof en zich een weg banen tot diep in het witte gedeelte van de prei. Door de verwonding die hierdoor wordt aangebracht, hebben schimmels en bacteriën vrij spel waardoor rotting kan optreden. Wanneer deze parasiet niet bestreden wordt bestaat de kans dat een deel van uw oogst verloren gaat.

Schadebeeld van de preimot

De preimot legt haar eitjes in het hart van de preiplant en de larven eten gangen in de preibladeren.


Preimot: pop en schadebeeld.


Preimot: de larve

Bestrijdingsadvies:

Bestrijding van deze rupsen kan door spuiten met CONSERVE, het nieuwe systemische en biologische middel tegen rupsen. Dit middel heeft een werkingsduur van 10 tot 14 dagen en een veiligheidstermijn van enkele dagen. Zo kan u snel gerust uw prei oogsten en consumeren. Naast Conserve kan u ook gebruik maken van het biologische BIO-PYRETREX. Dit middel heeft een contactwerking. U moet dus uw rupsen kunnen raken en zodra deze in de schacht zitten is dat niet evident. Wees er dus op tijd bij!

Conserve is een middel dat kan ingezet worden tegen rupsen, trips op prei, bladvlooien, mineervliegen en groentevliegen (koolvlieg). Dit middel kan dus NIET ingezet worden voor de bestrijding van luizen, kevers en mijten.

Conserve® | Bio-Pyretrex |

 

Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet  Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van  Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door  hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op  Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#3061

Bron: Edialux
www.edialux.be