Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/pompoen_halloween_recept_pompoensoep

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 23 juni 2021

Halloween ietsje meer dan pompoenen alleen

Hallo… mag Halloween iets meer zijn dan pompoen?

Dat de pompoen de griezelgroente bij uitstek is, dat staat buiten kijf. De prachtig warme kleur, de variatie in grootte, de mogelijkheden tot versiering, de lekkere bereidingen als pompoensoep en pompoentaart… Tja, Halloween is altijd een beetje pompoenen.
En dat is zelfs historisch gegrond.

Het feest Halloween zoals wij dat nu kennen is ontstaan uit meerdere feesten, gevierd door verschillende culturen:

Shamhain - 1 november
Dit was de Nieuwjaarsviering bij de Oude Kelten in Engeland en Noord-Frankrijk. Het was het einde van het zomerseizoen en het begin van donkere en koude tijden. Dit werd gevierd in de vorm van een oogst- en slachtfeest.

Pomponadag - rond 1 november
Oogstfeest bij de Oude Romeinen, gewijd aan de godin Pompona, de godin van het fruit en de tuinen. Je hoort in dat woord duidelijk een verwijzing naar onze ‘pompoen’.

Allerheiligen/Allerzielen - 1/2 november
Dodenverering als onderdeel van het christendom.

Halloween gevierd op 31 oktober
met zoetigheden, pompoenen, zwarte katten, magie, kwade geesten (cf. Samhain), spoken, skeletten en doodskoppen (cf. Allerheiligen).


Pompoenen zijn niet weg te denken rond Halloween

Met onze excuses aan de lekkere pompoen, maar dit keer wil Flandria niet de weg van de minste weerstand kiezen.
Nee, er zijn nog grappige griezelgroenten in deze Flandriawereld.
Neem nu simpelweg de aardappel. Niet het grote en soms gevaarlijke werk – pompoenen snijden doen ouders best zelf – maar eerder verrassend fijn. Aardappelmannetjes, tekeningen met aardappeldruk, een camouflagenet vol aardappelgezichtjes. Je zou van minder schrikken.
En bovendien, een aardappel is nooit zo maar een aardappel, eenmaal opgediend. Een aardappelpuree kan vorm krijgen, een gezicht, en met de nodige groenten een ‘afgrijselijk’ lekkere smaak.
Of wat dacht je van een aardappelsneeuwman? De angstaanjagende bintjesYeti? Een combinatie van wortelen, spruitjes in een (horizontale) omgeving van witte selder of een weide van broccoli… en de rest volgt van zelf.
Of hoe groenten op zich een verhaal vormen dat zich in de keuken kan ont-spinnen.

Pompoensoep
Ingrediënten voor 2l soep: 1 middelgrote pompoen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 prei, 2 takken groene selderij, 3 tomaten, 1 eetlepel boter, 1,5 l magere kippenbouillon, ½ koffielepel korianderzaadjes, 1 koffielepel komijnzaadjes, ½ theelepel venkelzaadjes, nootmuskaat, peper van de molen, zout.

Was de pompoen. Snijd met een scherp mes de bovenkant recht af. Haal met een lepel met scherpe randen het vruchtvlees uit de pompoen en houd daarbij een dikke rand over zodat de pompoen stevig blijft.
Verwijder de pitjes uit de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de ui fijn. Pers het knoflook. Maak de prei en de selderij schoon en snijd ze in stukjes. Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in grote stukken.
Laat de boter smelten in een grote pan en fruit er de ui, het knoflook en de selderij in op een zacht vuurtje (8 minuten). Voeg de tomaten toe en laat alles zachtjes stoven tot een dikke saus.
Voeg nu de bouillon, een snuif nootmuskaat, peper van de molen en een weinig zout toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 25 minuten zachtjes koken.
Stamp de specerijen samen fijn in een vijzel.
Mix de soep en dien ze op in de uitgeholde pompoen. Verdeel het specerijenmengsel over de borden en schep de soep er overheen uit.

Presentatietip: serveer de soep in een kleine uitgeholde pompoen.
Om meer kleur te geven aan je soep kan je er paprika (rode of oranje) aan toevoegen.


Presentatietip: serveer de soep in een kleine uitgeholde pompoen.

Spruitjesstamppot met kalfsworst
Een heerlijk eenvoudige herfstmaaltijd

Ingrediënten voor 4 personen: 8 middelgrote aardappelen, ½ liter groentebouillon, 600 g spruitjes, 1 teentje knoflook, nootmuskaat, 2 eetlepels (light)room, 1 stukje gemberwortel, 4 kalfsworsten (chipolata), peper en zout.

Schil de aardappelen en laat ze gaarkoken in 3 dl van de groentebouillon.
Spoel de spruitjes en snijd een plakje van de wortelaanzet eraf. Breng de rest van de groentebouillon aan de kook en laat de spruitjes hierin zachtjes koken gedurende 15 minuten. Schep de spruitjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar het kookvocht. Giet de aardappelen af, voeg de spruitjes toe en stamp ze met een pureestamper samen tot een puree. Roer het geperste knoflook, vers geraspte nootmuskaat, peper en zout door de puree.
Laat het kookvocht van de spruitjes inkoken tot de helft van het volume. Voeg de room toe en laat nog even doorkoken. Breng op smaak met geraspte gember, peper en een weinig zout. Bak de kalfsworsten in een grillpan met een antiaanbaklaag. Serveer ze met puree en de saus.

#2226

Bron: Flandria