Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_hosta_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 februari 2021

Probleemloze nieuwe soorten hosta voor in de tuin

De laatste jaren is de Hosta steeds populairder geworden. Op tuinbeurzen en in tuincentra worden steeds meer Hosta’s aangeboden. Treffend is echter dat steeds dezelfde terugkeren. Dit terwijl er een keuze is uit een paar duizend cultivars. Wat aangeboden wordt zijn meestal de bekende klassiekers, aangevuld met meer recente soorten die door middel van weefselkweek massaal op de markt gegooid zijn. In dit assortiment zitten heel wat goede soorten, maar ook soorten waarvoor een beter alternatief bestaat en zelfs soorten die helemaal verouderd zijn tegenover het moderne assortiment. Betreurenswaardig voor de goed menende plantenliefhebber die met de beste intenties zijn keuze gemaakt heeft.

Hosta’s zijn over het algemeen uitstekende tuinplanten. Toch zijn er enkele cultivars die ernstige gebreken hebben. Laat het nu juist deze zijn die vaak tot het aangeboden assortiment behoren. Wil men met deze cultivars toch goede resultaten boeken, moet men bewust zijn van de specifieke eisen die deze Hosta’s stellen. Voor de gewone plantenliefhebber, die ook met veel andere planten bezig is, is dit een nadeel.

Enkele nadelen waarvan men zich voor de aankoop moet bewust zijn kunnen zijn :

 • Zeer trage groei. Komt vaak voor bij H. tokudama typen en hybriden.
   
 • Het alleen goed doen op een te beperkte standplaats. Vb. H. Frances Williams, die reeds verbrandt bij weinig zonlicht en het in diepe schaduw, onder bomen, ook niet zo goed doet.
   
 • Gevoelig voor virus. Dit stoort de groei niet maar het blad heeft lelijke concentrische vlekken. Aangetaste planten zijn verloren. Weinig soorten hebben er last van maar H. Krossa Regal, H. Golden Tiara en H. Green Fountain zijn veel aangeboden soorten die juist zeer gevoelig zijn voor virussen.
   
 • Te dunne bladsubstantie. Vooral het blad van de Hosta undulata types en veel oude cultivars zijn een gemakkelijke prooi voor hongerige slakken.
   
 • Geurende bloemen die niet verder dan het knopstadium komen. Vb. H.plantaginea ‘Aphrodite’ en de selecties ervan.

Het is bij een minderheid van de Hosta’s dat deze nadelen van toepassing zijn.De Hosta maakt momenteel een explosieve evolutie door. Kwaliteitsvolle goed ogende hybriden worden vooral in de Verenigde Staten bij de vleet geïntroduceerd. Een hele Hostawereld ligt nog open voor de liefhebber. De in dit artikel besproken soorten zijn vrij nieuw maar hebben reeds enkele jaren hun kwaliteiten bewezen.

H. Abba Dabba Do (Tony Avent ’98) : Sport van H. Sun Power. Groeit uit tot een grote Hosta met geelgerand donkergroen blad. Bloeit in juli met lichtlila bloemen op hoge bloemstengels. Naast een goede zontolerantie is een goede bladsubstantie en een opvallende nervatuur een bijkomend pluspunt.


H. Abba Dabba Do

H. Captain Kirk (K. Brill ’99) : Is een recente sport uit H.Gold Standard en kan het best omschreven worden als een verbeterde versie er van. Het blad heeft een geel centrum met brede intens groene rand. Bloeit in juli met lichtlila bloemen op relatief hoge bloemstengels. Het beste resultaat bekomt men op een licht beschaduwde standplaats met enkele uren ochtend- en /of avondzon.

 

H. Climax (Gil Jones ’00) : Is een H. High Noon sport. Nog een introductie om U tegen te zeggen. Heeft groot ovaal , licht gehamerd groen blad met brede gele rand. De zeer lichtlila bloemen verschijnen in juli. Grote tot zeer grote Hosta voor een lichte standplaats. Hoe lichter de standplaats hoe beter het bladcontrast is.


H. Climax
 

H. Deane’s Dream (R. Solberg ’00) : H. Blue Arrow x H. Sea Fire. Behoort tot de nieuwe generatie blauwe Hosta’s die heel wat meer te bieden hebben dan de oude blauwe cultivars die voornamelijk bestaan uit grote schaduwplanten. Het spits ovale, intens berijpt blad van H. Deane’s Dream heeft lichtpaarse bladstelen, een goede bladsubstantie en een unieke turkooizen kleur. Bloeit in juli met lichtlila bloemen. Middelgrote Hosta van uitstekende kwaliteit, voor een standplaats in halfschaduw.
H. Day’s End (Mark Zilis ’99) : H. Daybreak sport. Zeer grote Hosta met majestueuze uitstraling . Het donkergroene, lederachtig glanzend blad heeft een uniforme gele rand. Bloeit in augustus met lichtlila bloemen op schuine bloemstengels. Zeer mooi als solitair of in een grote kuip. Tolereert volle zon !
H. Dress Blues (W. Zumbar ’95) : H. Breeders Choice F1 x H. Halcyon. Deze prachtige en goed groeiende H. Halcyon hybride heeft intens blauw-groen blad met zeer regelmatige crème rand. Bloeit in juli met lichtlila bloemen op hoge bloemstengels die mooi boven de bladmassa uitkomen. H. Dress Blues is een van de weinige Hostahybriden die in het voorjaar iets weg heeft van de H. Halcyon sports H. El Niño en H. First Frost. Het kleur wordt het best behouden op een schaduwrijke plaats maar geen diepe schaduw.


H. Dress Blues

 

H. Earth Angel ( Hans Hansen / Shady Oaks Nursery NR) : H. Blue Angel sport. Is even groot als H. Blue Angel en heeft dezelfde vorm. Het blad is iets minder blauw maar heeft als compensatie een brede lichtgele tot crème rand. Bloeit rijk in juni met zeer lichtlila bloemen op hoge bloemstengels. Een schaduwrijke maar toch lichte standplaats is ideaal. Een zeer grote bonte Hosta die net als H. Blue Angel alles in zich heeft om een klassieker te worden.
 


H. Earth Angel
 

H. Electrum Stater (Alex Malloy ’97) : H. Abiqua Recluse sport. Schitterende Hosta met helder geel, egaal gehamerd blad met zo goed als witte rand. Traditionele bloei in juli op stevige bloemstengels. Vereist een lichte standplaats. Ook hier geldt de regel : hoe meer licht, hoe beter de bladkleur. Grote hedendaagse Hosta die zichzelf laat opvallen.

 


H. Electrum Stater
 

H. El Niño (Piet Th. Warmerdam ’02 NR) : In het oog springende H. Halcyon sport. De witte rand contrasteert sterk met het blauwe blad. Bloeit in juli met lichtlila bloemen op relatief korte bloemstelen. Een Nederlandse introductie die gemakkelijk kan wedijveren met de hedendaagse Amerikaanse top introducties.
 


H. El Niño

H. Jewel of the Nile (Kevin Walek ’00) : H. Dee’s Golden Jewel sport. Grote Hosta met lichtblauw blad, omringd met brede gele gevlamde rand. Het dikke blad tolereert veel zon. Bloeit in juli met zo goed als witte bloemen. Een van de weinige Hosta’s met deze kleurencombinatie die veel zon verdraagt.
H. Little Black Scape (Tony Avent ’95) : H. Sum and Substance hybride. Heeft breed langwerpig, geel tot lichtgroen blad op paarse bladstelen. De Hosta heeft zijn naam te danken aan de sterk opvallend donkerpaarse bloeistengels die een sterk contrast vormen met de gele bladmassa. Opvallende Hosta voor een lichte standplaats.


H. Little Black Scape

H. Miss Saigon (Hans Hansen / Shady Oaks Nursery ’99) : Een H. Fragrant Bouquet sport met satijnglanzend donkergroen blad omringd met een brede gevlamde lichtcrème tot witte rand. Het extra bladgroen zorgt voor een krachtigere groei dan H. Fragrant Bouquet en maakt dat deze sport groter wordt. Bloeit in juli / augustus met grote, sterk geurende zo goed als witte bloemen op hoge bloemstengels. De bloei gaat door tot begin september. Deze Hosta heeft graag enkele uren zonlicht per dag, maar liefst geen felle middagzon. Zeer snel groeiende grote Hosta. Reageert zeer goed op het toevoegen van extra magnesium aan de grond. De magnesium zorgt ervoor dat het blad donkerder wordt en zorgt in dit geval voor een sterker contrast.


H. Miss Saigon

H. Morning Light (G. Van Eijck-Bos / D. Van Erven ’00) : H. Twilight sport. Heeft dik crème kleurig blad met donkergroen gevlamde rand. De relatief grote lichtlila bloemen verschijnen in juli. Goed groeiende middelgrote Hosta voor halfschaduw. Het centrum verbrandt in felle middagzon.
H.Pilgrim (G. Rasmussen ’97) : H. Flamboyant hybride. Heeft hartvormig groen blad met gelijkmatige crème rand. Bloeit rijk met lichtpaarse bloemen tijdens hartje zomer. Door de zeer compacte groeiwijze, uitermate geschikt voor potcultuur. Groeit op de meeste plaatsen goed, behalve in felle middagzon en in diepe schaduw.


H. Morning Light

H. Revolution (G. Van Eijk-Bos / Walters Gardens Inc. ’00) : H. Loyalist sport. Heeft puntig ovaal blad met donkergroen gestippeld crème centrum, omzoomd met brede donkergroen gevlamde rand. Bloeit in juli met relatief grote lichtlila bloemen op crèmekleurige bloemstengels. Na de bloei vormen zich attractieve zaaddozen. Mooie en originele nieuwigheid voor een lichte standplaats maar geen felle middagzon.


H. Revolution

H. Thunderbolt (Hawksridge Farms NR) : H. sieboldiana ‘Elegans’ sport. Heeft groot blauw-groen blad met smal lichtgeel centrum dat naar crème verkleurt in de loop van het seizoen. Het extra dikke blad maakt deze Hosta zeer slak-onvriendelijk. Bloeit vroeg in juni met zo goed als witte bloemen. Heeft iets weg van H. Great Expectations, maar is veel beter van kwaliteit. Een licht beschaduwde standplaats is ideaal.

 

 

#308

Auteur: Danny Van Eechaute