Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_die_het_vijverwater_zuiveren

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijverplanten"

Planten die het vijverwater zuiveren

Planten die het vijverwater zuiveren

Zorg voor voldoende zuiverende waterplanten in de filterzone van uw vijver.
De rol die filterende waterplanten spelen voor helder vijverwater valt niet te onderschatten.

Bij de beplanting van uw vijver kiest u best niet enkel voor mooie, gemakkelijk onder controle te houden traaggroeiende planten.
De vijver heeft ook behoefte aan snelle groeiers die snel veel voedingsstoffen uit het water halen. Een teveel aan deze voedingsstoffen zou immers enkel gunstig zijn voor de groei van algen.
Een combinatie van meerdere van de hier genoemde snelgroeiende planten, zorgt voor een gezond vijversysteem.

Grasachtige vijverplanten

Vooral grasachtige vijverplanten zuiveren erg goed en worden door professionele aanleggers veel gebruikt in moerasbedfilters.

Gele lis heeft een lange vegetatieve periode en is gemakkelijk te onderhouden. Het is ook een mooie plant en er bestaan interessante cultuurvormen: bontbladige vorm, met witte bloemen, met paarse bloemen.

Kalmoes is een plant met bladeren die sterk lijken op die van de gele lis. Langs één kant zijn ze gegolfd. Het is zeker een van de allerbeste gewassen voor de filterzone want het verbruik aan fosfaten is erg hoog.

Grote egelskop is een plant met zigzaggende bloeistengel. Daardoor valt hij op tussen de andere groene lisachtige planten. Hoewel grote egelskop in water tot 1 m diep kan groeien verkiest hij eigenlijk ondiep water.

lidsteng
lidsteng
kalmoes
kalmoes
egelskop
egelskop

Wintergroei belangrijk

Beekpunge
Beekpunge

Het is aanbevolen om een aantal wintergroeiers (niet hetzelfde als wintergroen!) te voorzien in de vijver.

Waterkers is ook erg nuttig. Waterkers verdraagt stromend water, houdt er zelfs van. Waterkers is vers te koop bij de kruidenier (als groente dus).

Lidsteng begint zeer vroeg in het voorjaar te groeien en dus te zuiveren. Deze ‘dennetjes’ zijn vooral in de lente erg mooi en komen in kleinere vijvers goed tot hun recht.

Beekpunge is een kruipend plantje dat veel nitraat verbruikt. De stengels kruipen in alle richtingen zodat er vlug een volledig tapijt beekpunge te bewonderen valt.

Tip voor plaatsing van vijverplanten:

U zet vijverplanten - zeker snelgroeiende - best in vijvermandjes om ze gemakkelijk onder controle te houden.
Voor deze goed groeiende planten kunt u gerust een “voedselloos” substraat gebruiken zoals kiezel of liever Clinopti Plus, want dit laatste mineraal is ook actief als filter.


#3893

Bron: Helder Vijveren