Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/nieuwe_snijbloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Nieuwe snijbloemen op de markt: anjer, roos, chrysant en varen.

Introductie van nieuwe snijbloemcultivars met nieuwe eigenschappen:

Dianthus ‘Deep Purple’

Anjers zijn bezig met een revival en dat is niet in het minst te danken aan de veredelingsbedrijven. Die ontwikkelen de laatste jaren steeds meer anjers met sterke kleuren. De introductie van ‘Deep Purple’ is daarvan een treffend voorbeeld.


Dianthus ‘Deep Purple’

Zoals de naam al aangeeft, heeft deze standaardanjer een bijna fluorescerende, dieppaarse kleur. Bovendien heeft het ras een goede houdbaarheid van minimaal twee weken. Ook is de anjer in hoge mate resistent tegen fusarium, een gevreesde schimmelziekte onder anjertelers. Dianthus ‘Deep Purple’ haalt een lengte van 65 centimeter en een doorsnede van maximaal 9 centimeter. Een mooi maatje voor middelgrote en compacte boeketten dus.

 

Arachniodes adiantiformis ‘Imperial’

Ledervaren is al enkele decennia een populaire snijgroensoort. Die populariteit kan nog verder stijgen dankzij de introductie van cultivar ‘Imperial’.


Arachniodes adiantiformis ‘Imperial’

Reden voor deze toename is de sterk verbeterde houdbaarheid van de varenachtige. Ook is het blad breder, voller en lichter groen van kleur dan we van de ledervaren gewend zijn. Het vult de boeketten beter, waardoor minder takken nodig zijn. Bovendien is de ‘Imperial’ vrij van sporen. Consumenten hoeven daardoor geen sporen meer weg te vegen onder de vaas. Het blad is tevens vrij van sproeiresidu, omdat de ‘Imperial’ in de kas wordt geteeld en niet – zoals gebruikelijk – in de buitenlucht. Detaillisten kunnen dus meteen met schone bladeren beginnen. Arachniodes adiantiformis ‘Imperial’ wordt jaarrond verhandeld via de Nederlandse veilingen. Standaard ledervaren wordt verpakt in bossen van 20 stuks, de ‘Imperial’ per 15 stuks. Ongeveer 60 procent van de aanvoer bestaat uit takken van 55 centimeter of langer. De rest haalt 45 centimeter. De keizerlijke ledervaren is herkenbaar aan de bijzondere verpakking met opdruk.

 

Rosa Fiesta+

Het gaat om een mutant, zoals dat in kwekerskringen heet. Om precies te zijn: een mutant van King Kong+, van nature al geen kleintje.


Rosa Fiesta+

Dankzij die spontane ‘afwijking’ is de bloemknop van Fiesta+ fraai geel en roze gevlamd. Elke bloem oogt bovendien anders. De roos – met een doorsnee van 10 tot 11 centimeter – geurt licht. Een feestelijke roos dus, die Fiesta. De houdbaarheid is met gemiddeld 12 dagen prima. Ander positieve eigenschappen zijn de stevige stelen en de goede transporteerbaarheid. De stelen van 60 tot 90 centimeter zijn normaal bedoornd.

Chrysanthemum Black Eye

Soms, heel soms, komen er nieuwe snijbloemen op de markt die een hele productgroep een nieuw gezicht geven. De enkelbloemige troschrysant Black Eye is zo’n snijbloem.


Chrysanthemum Black Eye

Uniek aan deze chrysant zijn de smetteloos witte bloemblaadjes met een diepzwart hartje. Vandaar de naam. Het oog van de bloem lijkt te stralen dankzij een subtiel groen randje, als een soort eyeliner. Ook opvallend is het grote aantal bloemknoppen per steel, waardoor Black Eye snel veel volume geeft aan een boeket. De houdbaarheid bedraagt minimaal drie weken. Het product wordt uitsluitend verkocht via bemiddeling van de veilingen. Dit om zo goed mogelijk aan specifieke wensen van de handel te kunnen voldoen. Chrysanthemum Black Eye wordt als santini (taklengte 55 centimeter) en als ‘gewone’ tros (70 tot 75 centimeter) aangeboden.

#1181