menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 april 2024

Waterkers: een echte watergroente

Wereldwijd komen er zes soorten waterkers voor, het komt in de vrije natuur voor en in grote delen van Europa en Noord-Amerika is deze doorlevende waterplant inheems. In verschillende landen wordt het als een vervelend rivieronkruid aanzien, waarbij de beddingen er vol mee komen te staan.

2 soorten

waterkersIn ons land treffen we twee soorten in het wild aan. De echte waterkers (Nasturtium officinale) die voorkomt in zuiver en kalkrijk stromend water met een temperatuur van 10°C en meer. Bij vriestemperaturen loopt het blad schade op en kan er niet worden geoogst. De andere soort, die we in het wild kunnen aantreffen, is de slanke waterkers (Nasturtium microphyllum) die ook in minder zuiver water gedijt en tot meer dan 15 graden vorst kan verdragen.

Voor de commerciële teelt gebruikt men vaak kruisingen van beide waterkerssoorten. Tegenwoordig plaatst men ook plastieken overkappingen over de kweekbedden zodat men tijdens de winter, bij een omgevingstemperatuur tot -6°C, kan blijven telen.

Gezonde bladgroente

Bij ons is het een exclusieve groente die de erkenning heeft als traditioneel streekproduct, hoewel de teelt in Vlaanderen nauwelijks voorkomt. Zo treffen we slechts enkele waterkersplantages aan zoals bij de familie Bouillart (Vlaams-Brabant) en op het bedrijf Cressana (Zwalmstreek). Waterkers is een bladgroente met lange stelen die vaak in bosjes wordt verkocht. De kleine ronde, sappige blaadjes van deze pittige, peperachtige naar mosterd smakende groente zijn heerlijk in salades, puree, sauzen, soepen en worden ook als garnering toegepast. Het is een zeer gezonde en caloriearme groente die rijk is aan vitamines (A, B2, B6, C en D), magnesium, kalium, ijzer en fosfor. Het werkt eetlustopwekkend en heeft een stimulerend en vochtafdrijvend effect. Door de reinigende werking helpt waterkers eveneens tegen eczeem, jicht en reuma. Waterkers is ook gunstig voor huid, haar en nagels doordat de blaadjes rijk zijn aan zwavel.


Teeltwijze

Waterkers wordt op een beschutte plaats gezaaid en naarmate de planten groter worden vormen ze een dicht tapijt en hebben ze ook meer water nodig. Het is belangrijk dat de planten rijkelijk bevloeid worden, aangezien ze zonder water beginnen te bloeien waardoor de smaak te niet gaat. Na één maand kan men de waterkers oogsten door deze met een mes af te snijden. Daarna worden ze zorgvuldig gekuist en tot bussels gebonden om vervolgens binnen 24 uren via de veiling, vroegmarkt en andere distributiekanalen tot bij de eindverbruiker terecht te komen. Thuis beschikken de meeste liefhebbers echter niet over een permanent stromend waterstroompje. Een alternatief is echter een grote kuip of gesloten bak met een laagje grond op de bodem. Maak de grond nat en zaai daarin. Vervolgens dek je de modderlaag af met een beetje aarde. De planten kiemen al snel en je vult de kuip aan met water naarmate de planten groter worden. Na enkele weken kun je al frisse, donkergroene blaadjes afsnijden. Waterkers bewaar je daarna best in de koelkast net boven het vriespunt. Dit kan gebeuren in een glas water met een plastic zak over.

waterkers en tuinkers

TIP: waterkers of tuinkers 

Tuinkers kan je het ganse jaar door kweken. Van tuinkers wordt eigenlijk enkel de kiemplant opgegeten, vóór de echte blaadjes zich vormen waardoor je deze al één week na het zaaien kan oogsten. Omdat de kiemplantjes zich ontwikkelen uit het voedsel dat als reserve opgeslagen zit in het zaad kan men tuinkers gemakkelijk kweken, zonder grond, op een substraat zoals watten of een stuk keukenrolpapier. De smaak van tuinkers is trouwens pittiger dan die van waterkers.

#4820Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon