menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 27 mei 2024

Moestuinieren voor beginners

De grootste oorzaak van mensen die starten met moestuinieren en dit slechts gedurende enkele weken of maanden volhouden, is de ongelukkige keuze van soorten groenten. Dit resulteert in een moestuin die te veel onderhoud vraagt. Bij niet-doorgewinterde-tuiniers past dit niet altijd in de planning waardoor het onderhoud wordt uitgesteld, waardoor de planten niet de nodige zorgen krijgen. De groenten zijn dan ook hun baasje minder gezind waardoor de vruchtopbrengst mager is of de plant het helemaal begeeft. De teleurstelling groeit bij de moestuinier waardoor hij nóg minder zin heeft om eraan voort te doen: Moestuinieren met een sneeuwbaleffect...

Het volgende jaar groeit er in het beste geval een opnieuw gazon op die plaats, maar soms blijft dit een afgebakende wilde zone…

Moestuin aanleggen

De oplossing voor deze frustratie is een betere plantenkeuze.
Hieronder enkele groentensoorten die ideaal zijn voor moestuinbeginners. Hiermee krijgt de beginnende tuinier (hopelijk) de smaak te pakken en kan hij zich het jaar daarop wagen aan andere soorten.

Pompoenen voor beginners

pompoenen telen voor beginnersPompoenen vragen weinig onderhoud en zullen gemakkelijk vruchten afgeven. Het probleem met pompoenplanten is de benodigde plaats. Hou er rekening mee dat 1 plant gemakkelijk 4 – 6 m² nodig heeft. De grootste groei kent de plant rond eind juli. Tot zo lang blijft een pompoenplant vrij klein en is er dus nog plaats om andere gewassen te verbouwen.

Hou er dus rekening mee dat die groenten weg moeten alvorens de pompoenplant meer ruimte nodig heeft.  Het voordeel van kleine en tijdelijke gewassen rond een pompoenplant, is dat er minder plaats overblijft voor onkruid, en dus minder werk. Een gewas die zich hiervoor uitstekend leent is sla. In droge perioden moet de sla genoeg water krijgen, maar voor de rest is dit een uitstekende buur voor een pompoenplant.
Is de oppervlakte van de moestuin te klein, geen probleem want een pompoenplant kruipt even graag over uw gazon. De groeirichting kunt u bovendien heel eenvoudig zelf geleiden.

Na de oogst zal het gazon echter wel kale plekken vertonen waar de pompoenen lagen of waar de grote bladeren alle licht van het gazon afnam.

Courgettes voor beginners

courgettes telen voor beginnersEen courgetteplant is kleiner dan een pompoenplant (benodigde plaats is 1 tot anderhalve m²). Ook deze plant is ideaal voor mensen zonder groene vingers.

De plant kruipt over de grond zonder extra wortels aan te maken, u kunt de plant dus even goed laten groeien over een onkruiddoek. Maar aangezien de grote bladeren danig veel licht afnemen, heeft het onkruid op die plaatsen toch al weinig mogelijkheden. Zolang de plant echter te klein is moet er wel geschoffeld worden.

1 plant kan u veel courgettes opleveren. Wanneer u de vruchten vroeg oogst heeft de plant meer energie over om nieuwe vruchten aan te maken. Bovendien heeft u meer smaak en kleinere pitten. Laat u de courgette aan de plant hangen en groter worden, dan zal dit ook minder smaak opleveren.


Bonen voor beginners

bonen telen voor beginnersOok bonen zijn groenten die voor een beginner een goede keuze is. Ze vragen vrij weinig onderhoud want ze hoeven niet opgebonden of gesnoeid worden. Ze kruipen zelf omhoog langs alles waar ze maar langs kunnen. Een oud stuk kippengaas zal gretig gebruikt worden om langs te groeien. Zorg er alleen voor dat het stevig blijft staan, want wanneer de bonen groot zijn moet dit gewicht volledig gedragen worden door het klimrek, wat bovendien ook veel wind zal vangen.

Hoeveel u oogst hangt hoofdzakelijk van 2 factoren af. Als eerste de soort bonen die u heeft gezaaid, maar als tweede hoeveel u zelf gaat oogsten. Hoe meer u oogst, hoe meer bonen de plant aanmaakt. 2 oogsten per week zijn hiervoor aangeraden.

Bovendien zorgen deze planten voor extra stikstof in de bodem, waarvan de volgende teelt op die plaats zal profiteren.

Er zijn uiteraard nog vele andere soorten die ook weinig onderhoud vragen. Beperk u als beginnend tuinier in het aantal soorten. Zo komt u minder snel voor verassingen te staan. Bij vragen over teeltwijze van de meeste groenten kunt u steeds op onze site terecht.

#4467
Terug naar boven icoon