Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/misverstanden_over_siergrassen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 1 december 2021

De 10 grootste misverstanden over siergrassen!

Hoewel ze al lang hun waarde in onze tuinen hebben bewezen bestaan er toch nog altijd vooroodelen over siergrasse. Hie snel even 10 grote misverstanden op een rij...

1. Siergrassen woekeren. 

Soms, en gelukkig maar! Als we geen helmgras of zandhaver in de duinen hadden, waren onze geliefde zandheuvels al lang geërodeerd. In een tuin horen geen woekerende siergrassen thuis, tenzij je dat per se wilt; een beetje zoals sommige soorten bamboe. Maar er zijn wel heel interessante bodembedekkende grassen die niet woekeren maar zich wel stilletjes in de breedte uitbreiden, tot een gesloten groen tapijt waar geen onkruid meer doorkan.

de mooiste grassen voor de tuin - tinneke provoost en laurence machiels2. Siergrassen leven niet lang.

Het gros van de siergrassen leeft lang, minstens zo lang als een vaste plant, en sommigen zelfs tientallen jaren lang, zoals veel van de ijzersterke prairiegrassen. Die overleefden in de prairies grote branden en kuddes voorbijtrekkende bizons. Dan zal het in jouw tuin toch wel zeker lukken.

3. Siergrassen vallen om.

Een goed siergras valt niet om; er zijn er zelf die de gehele winter rechtop blijven staan, en niet buigen onder een pak ijzel of sneeuw. Als je siergrassen die van een droge plek houden op een te natte plek zet, zonaanbidders zoals Miscanthus een plek in de schaduw toebedeelt, of je grassen 'overdadig' bemest, vallen ze inderdaad open, en zullen ze niet of minder bloeien. Maar is dit dan de schuld van het siergras? Grassen moeten traag kunnen groeien, geef ze tijd en forceer ze niet. En zet ze vooral op de juiste plek.

4. Siergrassen zijn niet winterhard.

-20°C: klinkt dat niet als winterhard? De meeste grassen in dit boek geven geen krimp in onze winters. Natuurlijk zitten er een paar koukleumen bij, en grassen die alleen winterhard zijn op een droge of goed gedraineerde plek, maar dat staat duidelijk bij elk gras vermeld. Aan jou om het rissico te nemen, al was dat de voorbije jaren erg klein, met die warme winters.

5. Alle siergrassen lijken op elkaar.

Het is waar, grassen uit elkaar houden, is alles behalve eenvoudig. Bovendien is er af en toe een botanische aanpassing en veranderen grassen van geslacht. Eerlijk gezegd vinden zelf specialisten het een lastige materie. Maar moet je daarvan wakker liggen? Neen. Kijk op welke plek je siergrassen wilt en kies dan de allermooiste, afhankelijk van de standplaats. Laat je goed adviseren door een gespecialiseerde kweker.

6. Siergrassen zaaien zich uit.

De meeste siergrassen zaaien zich helemaal niet uit; een paar enkelingen wel, maar niet meer of minder dan een vaste plant. Vaak gaat dhet om grassen die van nature maar 3 tot 5 jaar leven. Niet dat ze daarna uit jouw tuin verdwijnen, integendeel. Precies doordat ze zich uitzaaien, heb je een permanente verjonging en raak je jouw lievelingsgras nooit kwijt. Wanneer de moederplant afsterft, ben je maar wat blij dat er nog zaailingen op reserve staan. Een enkel gras dat zich ongewenst uitzaait, zoals Carex pendula, knip je onmiddellijk na de bloei af, al mis je dan we de prachtige overhangende aren.

7. Ik heb geen plaats voor siergrassen.

Hm. Ook geen plekje van 30 cm diameter? Of een terras waar een pot op kan staan? Er is altijd plaats voor siergrassen. En gelukkig zijn er veel die heel bescheiden blijven en helemaal niet hoog worden; er zijn zelf minietjes.

8. Siergrassen lijken zo wild.

Als je het over die grote bossen met hoge pluimen hebt, die meewiegen in de wind, ja, die ogen inderdaad heel natuurlijk en brengen veel zwier in de tuin. Maar net zo goed heb je siergrassen die heel strak, statisch en beheerst groeien, op het artificiele af, zoals Carex muskingumensis 'Little Midge', Ophiopogon en Liriope (al zijn de laatste twee gaan echt gras, maar vaste planten zie zich een gras manen). Beheerste types vinden dus zonder twijfel een gras dat bij hen past. 

9. Siergrassen ogen slordig in de winter.

Prima, snijd ze dan af. Het is heel jammer voor het prachtige winterbeeld, dat je dan mist, en als het heel hard vriest, zal je siergras er mogelijk meer last van ondervinden dan niet gesnoeid, maar jij bent baas in eigen tuin.

10. Siergrassen zijn alleen mooi in de hefst.

Veel grassen zijn vooral mooi in de herfst, maar dan doe je al die vroege grassen die al in de lente een prachtige groene bos vormen, en bloeien, toch echt oneer aan. 

Uit het boek: de mooiste grassen voor de tuin door Tinneke provoost en Laurence Machiels

#5556

Bron: Lannoo Uitgeverij