Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/leycesteria_fazantenbes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 4 juni 2020

Leycesteria of fazantenbes: een mooie bessendragende sierheester

Leycesteria: grootmoeders oorbel, fazantenbes, caramelbes

Leycesteria formosa (bot.)
Caprifoliaceae – kamperfoeliefamilie

Himalayan Honeysuckles, Elisha’s tears, Pheasant Berry (Eng.)
Arbre aux Faisans (Frans)
Schöne Leycesterie, Karamelstrauch, Buntdachblume, Falsche Muskatnuß  (Duits)

 


Plant eens een bijzondere heester in de tuin zoals de fazantenbes. Hij is met zijn aparte bloem - en bestrossen een schoonheid te noemen. Het is een niet al te grote heester, die zowel in een kuip als ook in de volle grond geplant kan worden. Hij bloeit tot eind september en ontwikkelt dan mooie donkerrode bessen die graag door vogels genuttigd worden.

Herkomst
De fasantenbes is inheems in de Himalaya van Noord- Pakistan tot China. Hij groeit als struikvegetatie in bossen en rivieren. Sommige soorten gedijen in de bergen tot een hoogte van 3000 m. Sinds 1824 wordt de Fasantenbes in Europa gecultiveerd, maar hij is nog steeds een bijzondere en niet vaak voorkomende plant.

Naamgeving
De botanische naam heeft deze heester te danken aan William Leycester, Engelse plantdeskundige en rechter in Bengalië. Formosa is een Latijns woord en betekent mooi. De naam fazantenbes heeft betrekking op het feit dat deze struik een Engeland speciaal voor fazanten aangeplant wordt.

Plantkenmerken
De fasantenbes is een bladverliezende heester met groene, holle, rechtop staande stengels met een blauwachtige glans. De donkergroene bladeren zijn aan de onderzijde blauwachtig, ca. 18 cm breed en langwerpig.

Hij bloeit van juni tot oktober met witte tot 10 cm lange, overhangende, pagodeachtige bloemtrossen en grote purperrode schutbladeren. Deze blijven aan de stelen zitten, ook al zijn de bloemen afgevallen. De bloemen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk en worden door insecten bestoven.

De bessen zijn in het begin groen, dan rood, later zwart en steken mooi af tegen de rode schutbladeren. Ze zullen niet lang aan de struik blijven zitten, want vogels, vooral fazanten, zijn er dol op. Hun geur is chocoladeachtig, sommigen beweren nootmuskaatachtig.

De fazantenbes zaait zich gemakkelijk uit, want in een enkele bes zitten ca. 100 zaadjes.

Standplaats
De fazantenbes houdt van een zonnige, beschutte plek in de tuin en doorlatende bodem. Hij doet het ook goed in halfschaduw. Wanneer het langere tijd hard vriest in de winter, zullen de takken bevriezen. Maar vanuit de wortel komen er in de lente weer nieuwe tevoorschijn.

Gebruik
Van de holle stelen kan men fluitjes snijden.

Variëteit
Leycesteria ‘Golden Lanterns’ heeft goudgeel blad en is zeer decoratief tussen heesters met donkergroen blad.

De geel bloeiende Leycesteria corothyros groeit op steile, stenige hellingen in dichte struikvegetaties.

 

 
#650

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl