menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Levenscyclus solitaire bijen

Levenscyclus solitaire bijen

 

nestholte solitaire bijSolitaire bijen is een grote groep van solitair levende bijen en hommels. In tegenstelling tot de honingbijen hebben de solitaire bijen geen sociale levenswijze. Nest maken, op zoek gaan naar voedsel en eieren leggen doen ze allemaal alleen. 

Elk vrouwtje heeft een eigen nestholte waarin ze eieren legt. De meeste soorten leggen hun eieren in de grond maar een klein deel zoekt bestaande holten op in hout, rietstengels van planten of tussen stenen.

Als het vrouwtje een geschikte nestplaats heeft gevonden begint ze met het verzamelen van stuifmeel. Het stuifmeel wordt achteraan in de nestholte verzameld en als er voldoende is, legt het vrouwtje er een eitje op. Deze ruimte wordt dan door middel van modder, plantenresten en speeksel afgesloten met een wand. Zo ontstaat een eerste cel. De volledige nestholte wordt verder volgebouwd met gelijkaardige cellen om uiteindelijk de buitenkant af te sluiten met opnieuw een wand van modder en speeksel.

bijenkast voor solitaire bijenHebt je ook recent een insectenhotel in jouw tuin geplaatst en hebben er al wat bijtjes dit voorjaar een paar holtes dicht gemetseld? Dan vraag je je nu misschien ook af wanneer de bijtjes volgroeid zijn en het nest zullen verlaten?

In een eerste stadium ontwikkelen de eitjes zich tot larve die zich voeden met het stuifmeel die voorzien is in de cel. Als al het stuifmeel op is begint de larve zich te verpoppen door een cocon te spinnen.
Na een aantal maanden krijgen we de volwassen bij. Afhankelijk van de soort overwinteren ze als pop of als volwassen bij. Pas in het volgend voorjaar komen eerst de mannetjes uit. Die wachten tot de vrouwtjes uitkomen om ze onmiddellijk te bevruchten.

Je zal dus nog even geduld moeten hebben tot volgend voorjaar om de bijtjes te zien uitvliegen. En als je nog een insectenhotel wenst te plaatsen maar je weet niet hoe, dan hebben we hier nog wat nuttige tips:

  • Afhankelijk van de soort kiezen bijen nestholtes met een diameter van ca. 3 tot 8 mm en ca. 15 cm lang. Al speelt de diepte niet zoveel rol.
  • Oriënteer het nest naar het zuiden en liefst zo veel mogelijk in de zon want daar houden bijen van. Zorg er ook voor dat het insectenhotel beschut staat tegen de regen en de wind.
  • Hang het insectenhotel niet te laag zodat katten en ongewenste indringers zoals mieren geen spelbreker kunnen zijn.
  • Gebruik onbehandeld hout of gebruik vernis die milieuvriendelijk is. Ga ook op zoek naar harde houtsoorten want die gaan langer mee.
  • Bijen werken ook zelf graag aan hun nestholtes. Holle stengels van bamboe zijn hiervoor ideaal.
  • Gebruik geen plastiek of andere kunststof buisjes. Als de temperatuur oploopt in de nestholtes kan de plastiek schadelijke stoffen afgeven wat niet goed is voor de bijtjes.
#4401Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).