Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lelie_snijbloemen_verzorgen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Het assortiment aan lelies en tips om stuifmeelvlekken te verwijderen

Lelie in beeld

De lelie is een krachtige, statige bloem. De kruidige geur van de bloem is karakteristiek. Kent u de verschillen in het assortiment?

Assortiment
De lelie-familie is groot; variëteiten, kleuren en geuren verschillen. Het assortiment is onder te verdelen in 4 groepen:

1. Lelie Longiflorum = Japanse lelie of graflelie, heeft een trompetachtige bloem. Meestal zijn deze bloemen wit van kleur. Hebben een sterke, zoete geur. Meestal twee a drie kelken per steel (kelken per steel is een belangrijk inkoopcriterium). Taklengte tot 1,50 cm. De bladeren staan dicht opeen.

2. Lelie Aziatische Hybriden hebben vaak iets meer kelken (in totaal ong. 5) dan longiflorums en hebben een iets minder sterke geur. De bloemkleur is vaak geel of oranje. De bloemen hebben donkere stippen. De stengels zijn plusminus 1 m lang. De bloemen staan ook vaak wat in een rechtere stand. Deze soorten hebben een goede winterprestatie.

3. Lelie Oriental Hybriden hebben roze/paars of witte bloemen of zijn tweekleurig, de bloemen zijn groter en geuren meer dan die van de Aziatische Hybriden. Orientals hebben vier of meer kelken per steel. De nieuwe lichting Orientals zijn goed te vervoeren, mooi stevig blad, en een bloem die altijd open komt.

4. Lelie longiflorum x Aziatische hybriden is een kruising tussen een longiflorum en een Aziatische hybride. De kleur is meestal abrikoos- of zalmkleurig, ze geuren licht en hebben minimaal twee kelken per steel. De LA-hybriden hebben grote bloemen die makkelijk open komen, stevige stelen, bijzondere kleuren en een goede houdbaarheid (9 dagen).
 

Beschikbaarheid
De kelklelie (Lilium Longiflorum en auratum) en de taklelie (Aziatische hybriden, Oriental en de Speciosum) zijn jaarrond verkrijgbaar. De aanvoer van lelies is jaarrond.

Verzorgingstips in de huiskamer:

Handig! Stuifmeelvlekken van lelie verwijderen:
Verwijder de vlek met een droge borstel. Hang het kledingstuk enkele uren buiten in zon en wind. Druk een plakbandje op het stuifmeel (herhaal dit). Het stuifmeel kleeft dan aan het plakband en is weg van de kleding.

#1875

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl