Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruiden_huidverzorging

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 9 december 2021

Kruiden als huidverzorging of cosmetica om je lichaam mee te verwennen

Kruidige verwennerij voor je lichaam (huidverzorgers - cosmetica)

 

Al heb je niet veel, een gezond lichaam is veel meer waard dan een berg geld. Je goed voelen in je vel, een hele rijkdom waar we te weinig bij stilstaan.
Misschien heb je zelf gedroogde kruiden in huis. Als je kruiden ouder zijn dan een jaar, zijn er al heel wat waardevolle stoffen verloren gegaan. Je kan ze dan beter kopen in de handel. Eens er verse kruiden komen piepen , kan je die gebruiken. Ook melkwei (het vocht dat over blijft als je platte kaas maakt), honing en leem kunnen helpen bij kleine ongemakken. Allemaal eenvoudige middeltjes met een heel goed resultaat. Als het gaat om echte problemen ga je best naar de dokter.

Duizendblad (Achillea millefolium) goed tegen ontstekingen van de huid.
Met een aftreksel van de plant kan je dode huidcellen verwijderen en vetafscheiding tegengaan. De poriën vernauwen. Kook 5 eetlepels gedroogd kruid in een halve liter water. Laat 30 min trekken.
Duizendblad is goed tegen couperose. Je moet wel een tijdje volhouden. De kleine haarvaatjes zullen samentrekken en stilaan verdwijnen.


Achillea millefolium / duizendblad

Kamille (Matricaria recutita L.) verzacht, geneest en herstelt de huid.
Er zijn heel veel huidverzorgers in de handel te koop. Meestal zit er kamille in verwerkt. Je kan heel gemakkelijk zelf aan de slag.
Kamille aftreksel: Doe kamillebloemen in een kop en overgiet met kokend water of voor de pietjes precies 100 cc kokend water op 10 g kamillehoofdjes. Laat 20 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit.
Je kan het aftreksel in een leemmasker verwerken (zie leem hierbeneden) en je huid deppen met het kamilleaftreksel na het masker. Als je geplaagd zit met uitslag en zweertjes kan je een aftreksel aan het badwater toevoegen.


Matricaria recutita / kamille

Kweepeer of kwee (Cydonia oblonga Mill.) goed tegen kloven
Een aftreksel van de pitten gaat zwellingen, kloven en ontstekingen tegen.
Hiervoor giet je 250 ml koud water over 30 g zaden. Laat dit 2 tot 3 uur trekken.
Het is een uitstekend middel tegen koortsuitslag, zweertjes, wondjes en brandplekken. Het is alleen moeilijk om aan kweepeerpitten te geraken.
Ik doe de pitten onmiddellijk in een pot en giet er graan jenever over. Na drie dagen krijg je een soort gel op de pitten. Ik laat de pitten erin en gebruik de gel. De jenever pikt een beetje maar je pitten blijven heel lang goed. Dat is niet het geval als je er water over giet, dan beschimmelen de pitten na een tijd.


Cydonia oblonga / kweepeer

Leem heeft een zuiverende werking
Er bestaat witte en groene leem. De groene leem zit vol rijke mineralen en dient voor de reiniging van de huid.
Naargelang je huidstype neem je de juiste kruiden.
Voor een normale huid is dat:
brandnetel, jeneverbes, lindebloesem, munt, venkel en vrouwenmantel.
Voor een droge en gevoelige huid
Gemalen lijnzaad (vlaszaadjes), heemst, huislook en smeerwortel.
Voor een vette huid:
Duizendblad, salie en fijngemalen venkelzaadjes.

Overgiet ze met kokend water en laat 20 minuutjes trekken. Zeef de kruiden eruit en doe ze bij een soeplepel leem.
Giet beetje bij beetje bij de leem en maak een dik, smeerbaar papje. Smeer de leem op je gezicht met een dikke penseel en wacht tot de leem opgedroogd is. Als er barstjes in de leem komen en als je huid begint te trekken, zeker als je lacht, dan is het tijd om je gezicht met lauw water af te spoelen.
Loop niet dadelijk naar buiten als alle leem eraf is. Smeer eerst je dagcrème op je gelaat. Je poriën staan nu ver open daarom is het goed nog een half uurtje binnen te blijven mocht het koud zijn buiten. Een heerlijk gevoel en een perzik zachte huid zijn het resultaat.

Molkosan:
Verdunde molkosan heeft ongeveer dezelfde zuurtegraad als de menselijke huid (pH 5,5) Hierdoor is de reinigende melkwei heel geschikt als lotion.
Dep de huid met verdunde molkosan na een bad. 1 deel molkosan op 5 delen water. Binnen enkele weken verbetert zowel de structuur als de teint van de huid.
Verdunde molkosan (1 deel molkosan op 4 delen gekookt en afgekoeld water)
Kan je op een pleister aanbrengen voor de volgende aandoeningen:

Puistjes:
Ze kunnen best afwisselend behandeld worden met molkosan en een aftreksel van de rode zonnehoed (echinacea purpurea). Ook voor andere huidproblemen kan je verdunde molkosan gebruiken.

Gezichtsreiniger:
's Avonds en 's morgens het gezicht schoonvegen met verdunde molkosan.
Even laten intrekken en naspoelen met water.

Haarverzorging:
Schimmel of kale plekken kan je behandelen met verdunde molkosan.
Bij haaruitval of roos molkosan toevoegen aan het laatste spoelmiddel.

#1280

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be