Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kruiden_beukenbladbitter

Beukenbladbitter bereiden op basis van oude en nieuwe beukenbladeren

Probeer eens wat anders en maak een drankje op basis van oude en nieuwe beukenbladeren! Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een ietwat rare suggestie, maar als je van de (bittere) smaak van Campari houdt zal dit recept zeker in de smaak vallen.

Deze  bittere drank kan puur gedronken worden  maar vermengd  met fruitsap en een blokje ijs wordt het een schitterend aperitief vol pit en karakter!  

Ingrediënten

Voor het maken van het extract:

  • 0,5 liter brandewijn of graanjenever van 30°
  • 40 oude en 40 verse beukenbladeren (dus van vorig en dit jaar)

Bereiding:

Spoel de beukenbladeren onder stromend water af en maak dat de bladeren die je gebruikt vrij zijn van insecten (beukenluizen), doe ze daarna in een propere bokaal.

Giet er de brandewijn of jenever over tot de blaadjes onderstaan. Zowel de bladeren van groene als van de rode beuk zijn te gebruiken. Laat  het geheel enkele weken op een koele en donkere plaats trekken.  

Wanneer alles goed getrokken is kan men het extract filteren (koffiefilter) en het dan in flessen overgieten.

Voor het maken van de likeur:

  • 0,5 l brandewijn of jenever van 30°
  • 100 g suiker
  • naar smaak bovengemaakt extract toevoegen

Bereiding:

Doe de suiker bij de brandewijn of jenever en doe er het eerder gemaakt extract bij naar smaak.

Voor wie een zoetere likeur verkiest die kan er wat meer suiker bij doen en diegenen die een bitterder smaak prefereren houden het dan uiteraard  bij minder suiker.

Wat ook kan: het extract toevoegen aan een drankenmix, vermengd met fruitsap of gewoon als longdrink.

Een passend moment,  vrolijk gezelschap en een mooi glas gevuld met heerlijk beukenbitter, versierd met een zonnig rietje: ligt de zomer soms op de loer?


#283

Auteur: Wilfried Van Hecke