Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/knoflook_kweken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 26 september 2022

Hoe knoflook kweken en bewaren

Knoflook, een smaakmaker bij uitstek met een sterk geneeskrachtige werking. En omdat look heel makkelijk zelf te kweken is mag de plant mijns inziens in geen enkele moestuin ontbreken! Haar uitgesproken smaak kan wonderen verrichten. Denk ook aan de heerlijke geur die in je keuken blijft hangen als je kookt met dit kruid. Een sterk aroma dat afkomstig is van de etherische olie allicine die zich binnenin de bol bevindt.

Knoflook of Allium sativum behoort tot dezelfde familie als ajuin en bieslook maar heeft toch een eigen typische smaak die niet te vergelijken valt. Deze aromatische plant kent haar oorsprong in Azië, Afrika en het Middellands zeegebied maar overleefd, ondanks haar afkomst, perfect ons winters klimaat. Ze heeft geen holle stengels zoals haar familieleden maar op gras lijkend loof dat tussen 50 à 80 centimeter hoog wordt. Voor de siertuin heeft look weinig waarde. Het wonderlijke deel van de plant bevindt zich onder de grond. Daar zit de magische bol die verdeeld is in verschillende teentjes, elk afzonderlijk omhuld met een dun papierachtig vliesje. 

Knoflook kweken

Knoflook kweken

Doordat de plant tijdens de winter de meeste reserves opslaat in de bol, vind je de meeste voedingsstoffen hierin terug. Daarnaast bevat de bol alle eigenschappen voor de volgende knoflookplant. Het kweken van look is dan ook uitermate simpel.

Look in de moestuinNet zoals uien houden knoflookplanten van een zonnige standplaats en een goed waterdoorlatende bodem die niet al te zwaar bemest is. Ze houden zeker niet van verse mest en kleigrond is doorgaans te nat in de winter waardoor de bollen kunnen rotten of schimmelen. Kies ook geen plaats waar hetzelfde jaar een ander lid van de familie zoals ui, sjalot of prei heeft gestaan. Plant je in een pot neem dan een vorstbestendige pot die voldoende diep is.

De beste plantperiode is het najaar van september tot eind oktober, maar ook in april kan het nog. Een koudeperiode stimuleert wel de groei waardoor de oogst groter is dan bij een voorjaarsaanplant.

Voor een succesvolle teelt raden we aan pootgoed knoflook te kopen. Maak de teentjes voorzichtig los van de bol. Neem de grootste exemplaren en steek ze ongeveer 6 à 9 cm diep in de grond, 15 cm uit elkaar en 20 tot 25 cm tussen de rijen. Leg ze met het puntje omhoog en de platte kant naar beneden in de aarde, bedek ze en duw goed toe. Geef enkel water als je in een droge periode plant. De teentjes kunnen nu gaan wortelen en groeien. Het loof wordt gevormd in november/december. Voorspellen ze stevige vorst, dan kan je de plant best afdekken met een vliesdoek tot de kans op vorst geweken is. 

Knoflookplanten vragen verder weinig verzorging. Geef enkel water bij aanhoudende droogte. Eens de bladeren geel worden en de stengel slap gaat hangen is jouw knoflook rijp om te oogsten. Dit zal doorgaans in juni of juli zijn. Oogst als test één bol en als de teentjes los zitten, dan mag je ook de overige planten oogsten. Als de teentjes nog vast zitten dan wacht je best nog een weekje. De bollen die in april zijn aangeplant zullen iets kleiner zijn en kunnen normaal geoogst worden vanaf half augustus.

Groeistadia knoflook

Handige weetjes:

 1. Knoflook uit de supermarkt is vaak behandeld tegen uitlopen, niet gekweekt in onze streken en kan mogelijks virussen bevatten. De oogst zal doorgaans ondermaats zijn. Koop plantlook om zeker te zijn van een goed resultaat. Je hebt soorten met een sterke smaak zoals 'Germidour'; 'Messidrome' heeft eerder een subtiele, zoete smaak.
 2. Plant je knoflook in de buurt van je rozen, dan zullen bladluizen wegblijven. De geur die de planten afgeven zorgt ervoor dat omringende planten gevrijwaard blijven van ongedierte. Ook handig in de moestuin in de buurt van sla en tomaten. Maar let op want het is een slechte buur voor bieslook, prei, erwten, rabarber, spinazie en tarwe.
 3. Hoe groter de teen knoflook, hoe groter de geoogste bol zal zijn. Kies daarom bij het planten de grooste exemplaren uit.


Tips om knoflook te bewaren

Borstel de aarde na het oogsten van de bollen en laat ze gedurende een week drogen aan een wasdraad op een droge, donkere plaats waar het goed tocht. Hang ze hiervoor op aan hun steel. Nadien kan je de bollen best bewaren bij een temperatuur rond 16°C op een goed geventileerde plaats. Leg ze in een open mandje om schimmelvorming te voorkomen en zeker niet in de koelkast. Je kan knoflook inmaken in olie of azijn om later in je bereidingen te gebruiken. De teentjes kunnen ook perfect in de diepvries om ze langer te bewaren.

Geneeskrachtige werking

Bewaren van knoflookNiet alleen het overheerlijk aroma maakt knoflook speciaal maar daarenboven heeft de plant een bijzonder positieve werking op ons lichaam. De kracht zit hem in de zwavelhoudende stof allicine en wordt al eeuwen toegepast om zijn medicinale kracht. Zelfs in het graf van Toetanchamon werden knoflooktenen terug gevonden.

Knoflook was vroeger het geneesmiddel van de armen maar tot op vandaag wordt knoflook nog steeds toegepast om heel wat kwaaltjes en ziekten te bestrijden en te helpen voorkomen. Het kruid heeft heel wat voordelen maar helaas niet voor iedereen. Mensen met bloedarmoede kunnen er best niet te veel van eten. Ook mensen die van nature uit een lage bloeddruk hebben kunnen maar beter veelvuldig gebruik vermijden.

Knoflook heeft volgende positieve eigenschappen:

 • Bloeddrukverlagende eigenschappen.
 • Gunstige werking op longen en luchtwegen.
 • Antibacteriële werking: te gebruiken op zweren, wondontstekingen, zelfs bij koortsblaasjes.
 • Bloedsuiker en cholesterol verlagend.
 • Goed om griep en verkoudheden tegen te gaan.
 • Preventieve werking tegen kanker.
 • Verhoogt het immuunsysteem.
 • Stimuleert de potentie.

Heb je last van een knoflookadem? Knabbel dan even op wat peterselie, eet een schijfje citroen, een stukje verse gember of drink een kopje muntthee. Ook een appel eten kan een vervelende lookadem terug fris laten ruiken.

Het najaar is tevens het moment om uien en sjalotten te planten. Ontdek hier ons volledig assortiment pootgoed.

#4666Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon