Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kippen_eieren_abc

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 29 november 2021

Kippen-ABC van het ei met tips en weetjes over eieren en hun gezondheid

Het abc van eieren

Over de productie

Alle eieren hebben vandaag een stempelcode. Dit laat toe het ei te traceren vanaf de boerderij (eventueel tot op stalniveau) tot op uw bord. De code geeft eveneens informatie over het houderijsysteem. De codes van het leghennenbedrijf worden gecentraliseerd bij het FAVV.

eieren van scharrelkippen in de legbak

De code in België ziet er bijvoorbeeld uit als volgt: 0 BE 1234-1

 • 0 : code voor het houderijsysteem

  • Wat houderijsystemen betreft bestaan er 4 categorieën:

   • 0: bio

   • 1: vrije uitloop

   • 2: scharrel

   • 3: kooi
     

   

 • BE : iso-code voor de lidstaat – BE = België
   

 • 1234: identificatienummer van het leghennenbedrijf
   

 • 1 : eventueel nummer van de stal

Toelichting bij de houderijsystemen:

BIO-EIEREN

Een ei is een bio-ei als de kip die dat ei legt op biologische wijze gekweekt wordt. Het voeder van de leghen moet minstens voor 80 % van biologische oorsprong zijn en er moet voldoende ruwvoer (zoals gras) voorzien worden.
Per stal mogen maximum 3000 dieren worden gehouden met maximum 6 dieren per m2. De vrije uitloop moet minstens 4 m2 per leghen bedragen.

EIEREN VAN HENNEN MET VRIJE UITLOOP

Deze eieren zijn afkomstig van leghennen gehouden in een stal te vergelijken met scharreleieren maar die bovendien de ganse dag over een vrije uitloop beschikken in open lucht. Deze uitloop moet grotendeels begroeid zijn (met gras bijvoorbeeld) en een oppervlakte van minstens 2,5 m2 per hen beslaan.

SCHARRELEIEREN

Deze eieren zijn afkomstig van scharrelkippen die in een stal worden gehouden met voldoende legnesten en zitstokken. Minstens 1/3 van de staloppervlakte is scharrelruimte en er zitten maximaal 9 hennen per m2 bruikbare staloppervlakte (oppervlakte van vloer + etages). In sommige gevallen kan men tot maximaal 12 hennen per m2 bruikbare vloeroppervlakte plaatsen (indien er geen etages zijn).

KOOI-EIEREN

Het overgrote deel van de eieren wordt in legbatterijen geproduceerd. In dit houderijsysteem zitten meestal vier à vijf hennen samen in een kooi. De Europese wetgeving bepaalt dat een oppervlakte van minstens 550 cm2 per hen moet worden voorzien. Daarnaast gelden een reeks bepalingen wat betreft de uitrusting van de kooi.
De pluimveehouders schakelen stilaan om naar grotere kooien met bijvoorbeeld 16, 24 of meer leghennen, waarbij 750 cm2 per leghen wordt voorzien. Deze kooien worden uitgerust met zitstokken, legnesten en scharrelplaatsen. Tegen 2012 wordt dit door Europa trouwens verplicht.

Over de bewaring

 • Bewaar de eieren in de koelkast

 • Plaats eieren met de spitse kant naar beneden

 • Bewaar eieren niet naast citroen, gerookte vis of knoflook. Eieren kunnen door de poreuze schaal heen gemakkelijk geur en smaak van dergelijke producten overnemen.

 • Let op de houdbaarheidsdatum en verpakkingsdatum; verse eieren zijn tot 4 weken na de legdatum houdbaar in de koelkast. De uiterste houdbaarheidsdatum staat op het ei zelf. De legdatum van de eieren wordt vermeld op de doos.

 • Bewaar geen restjes van gerechten met rauwe eieren.

Over eieren en gezondheid

Eieren zijn klein van stuk, maar staan bol van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam.

Rijk aan eiwitten, arm aan calorieën

Eieren zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. De eidooier is een goede bron van ijzer en tal van vitaminen. Eieren bevatten de antioxidanten die mogelijk bescherming bieden tegen ouderdomsgebonden oogziekten zoals cataract. Een gemiddeld gekookt ei (ong. 60 g) levert slechts 90 kcal.

Hoe zit het met de cholesterol ?

Het wit van ei is vrij van cholesterol, de eidooier bevat gemiddeld 200 mg cholesterol. Het ei heeft in vergelijking met andere bronnen van cholesterol het geluk relatief arm te zijn aan calorieën en verzadigde vetzuren. Deze laatste hebben een belangrijker effect op het bloedcholesterolgehalte dan cholesterol uit voeding.

Meer dan de helft van het vet in een ei is bovendien onverzadigd. Dat zijn goede vetten, die het cholesterolgehalte helpen verlagen in het bloed en mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Over andere troeven van het ei

Niet duur


Een ei doet de portemonnee geen geweld aan. Kwaliteit voor weinig geld. Wat moeten we meer ?

Makkelijke bereiding

Je hoeft geen keukenpiet te zijn om met eieren aan de slag te gaan.

Gevarieerd en creatief

Met eieren kan je eindeloos variëren. Hardgekookt, zachtgekookt, gebakken, roerei, omelet, spiegelei, gepocheerd,...

#1406