Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kerstboom_overhouden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 21 oktober 2020

Laat je kerstboom ook verder leven na de feestdagen.

kerstboom uitplantenKerst en Nieuw zijn niet meer zo ver af. Dagen waarop we het extra gezellig maken in ons huisje en we onze familie en vrienden verwelkomen rond de rijkelijk versierde kerstboom.

Steeds meer mensen kiezen binnen voor een nepkerstboom maar een echte spar geeft toch iets extra’s.  De geur die de naalden afgeven is heerlijk en doet je wegdromen!

Kies je voor een echte boom, neem er dan zeker eentje met een grote kluit in een pot en geef hem elke dag water. Dat vergroot zijn levensduur en voorkomt dat de naalden er rijkelijk afvallen. Een kerstboom in huis kan tot meer dan een liter water verdampen per dag. Nog beter is het om de boom in een pot te planten met een waterreservoir. Houd ook de naalden goed vochtig door hem nu en dan te besprenkelen met water en plaats hem niet te dicht bij de verwarming. Zo zal je er het langst kunnen van genieten. 

Maar wat met de kerstboom als de feestdagen voorbij zijn?

Een nepkerstboom kan je gewoon weer netjes opbergen tot volgend jaar maar het zou zonde zijn om ook je echte kerstboom geen tweede leven te gunnen.

Als je hem binnen goed hebt verzorgd en voldoende water hebt gegeven, dan kan dit zeker.  Het is alvast de moeite waard om het te proberen als je de milieubelasting wilt verminderen.

kerstboom verplanten naalden verliezen kerstboom

Hier enkele tips om de slaagkans te vergroten:

  • Voor je de boom in de tuin gaat planten laat je hem best even acclimatiseren in de garage of tuinberging. Dit zal de temperatuurschok tussen de verwarmde huiskamer en het gure winterweer verminderen.
  • Kies een plek in de tuin waar de spar voldoende ruimte heeft om uit te groeien. Na enige jaren kan de boom wel enkele meters hoog worden.
  • Kies een dag uit waarop het niet vriest en maak het plantgat voldoende groot en diep. Meng de aarde met wat compost.
  • Geef hem de eerste weken voldoende water, zeker in droge periodes.
  • Wil je de boom volgend jaar opnieuw gebruiken als kerstboom, dan kan je hem met de pot inplanten. Zo groeit de spar minder snel en kan je hem gemakkelijk uithalen voor de volgende feestdagen.
  • Heb je geen eigen tuin of niet voldoende plaats dan kan je ook een boom adopteren. Er zijn verschillende organisaties waar je je eigen boom in de winter kan ophalen en hem in de zomer kan terugbrengen.

Geniet ook na de feestdagen van je kerstboom maar dan in je eigen tuin waar hij nog vele jaren kan verder leven en groeien!

kerstboom overhouden

#4581

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies