Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kerstboom_kopen_fijnspar_picea_abies

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 7 maart 2021

Picea abies of fijnspar is de meest verkochte kerstboom

De fijnspar (Picea abies synoniem: Picea excelsa)

Fijnspar de meest voorkomende kerstboom

de gewone groene fijnspar (Picea abies synoniem: Picea excelsa)

Dit is de meest verkochte gewone kerstboom.

"Oh dennenboom, oh dennenboom wat zijn je takken wonderschoon" is plantkundig gezien niet helemaal correct, want het gaat hier dus niet over een den (Pinus sylvestris) maar wel een spar (Picea). Wellicht is deze spraakverwarring te wijten aan de Duitse benaming van de fijnspar: 'Tannenbaum'. Daar klinkt het lied dan ook als volgt: O Tannenbaum, o Tannenbaum, Wie treu sind deine Blätter!

De fijnspar is naast de grove den wel de meest voorkomende conifeer in Europa. Van nature komt hij niet in ons land voor. De oorsprong ligt in het noorden van Europa en in grote delen van Azië. Aan het eind van de 18de eeuw werd de fijnspar echter massaal aangeplant.

De fijnspar heeft een gladde, roodachtig bruine schors. De puntige en scherpe groene naalden zijn ongeveer 1 a 2 cm lang. De neerwaarts hangende, lichtbruine kegels zijn 10 tot 18 cm lang. De kegels openen zich pas vanaf het tweede jaar dat ze aan de spar hangen, waarbij de gevleugelde zaden uit de schubben kunnen weg vliegen. Gedurende het voorjaar en zomer kunnen de zaden via de wind hun weg vinden en in het najaar vallen de oude kegels op de grond.

In de Benelux worden ze vaak niet ouder dan 60 jaar en bereiken ze een gemiddelde hoogte van 40 meter. In de landen van oorsprong gedijen ze nog stukken beter en kunnen ze 200 jaar oud en 60 meter hoog worden.

In de bosbouw is de fijnspar ook belangrijk voor de houtproductie. Het hout van de fijnspar is in de handel gekend onder de benaming van vurenhout. Vurenhout is vrij zacht en geelachtige van kleur.

Tijdens de kerstperiode staat de wintergroene spar symbool voor het eeuwige leven en de kegels voor de vruchtbaarheid. Deze fijnspar is de meest aangeboden en gekochte kerstboom. Het is geen dure kerstboom, maar is na het binnen brengen in de warme en droge huiskamers nogal gevoelig aan naaldverlies. Bij afgezaagde exemplaren is dit verschijnsel nog opvallender dan bij kerstbomen die met een plantkluit worden verkocht.

Latijnse naam : Picea abies
Nederlandse naam : fijnspar
Bladkleur : Groen
Wintergroen : Bladhoudend / wintergroen
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Zon, halfschaduw
Soort gewas : Naaldboom / conifeer
Habitat : Normale bodem

 

 

 

#1785

Auteur: Kurt Vossaert