Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kastanjes_bloemstuk_rozen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 21 november 2019

Bloemschikken herfst: bloemstuk met kastanjes en rozen

Roosjes & kastanjes

De vruchten van de wilde kastanje of paardekastanje zitten in een omhulsel (bolster) dat van stekels is voorzien. De vrucht zelf is niet eetbaar. De kastanje heeft geen puntje en is daardoor gemakkelijk te herkennen t.o.v. de eetbare tamme kastanje. De kastanje, zowel de wilde als de tamme doen het uitstekend in een bloemstuk. In onderstaand stuk is de vrucht verwerkt, maar zelfs de bolsters zorgen voor een zeer decoratief element in de grotere bloemstukken. Pas dan wel op voor de stekels!

verschil tussen paardekastanjes of wilde kastanjes en tamme kastanjes
Vruchten en bolster van de tamme kastanje

verschil tussen wilde kastanjes en tamme kastanjes
Vruchten en bolster van wilde of paardekastanje

Bloemschikmaterialen:

  • ronde glazen schaal
  • 10 roosjes
  • kastanjes
  • safari
  • klimopblad
  • halve krans van oasis
  • prikkers
  • gutta perca
  • oasis fix
  • krammetjes
  • pookdraad 0.6
  • els
  • allesknipper / mesje / ijzertangetje


De benodigdheden om het bloemstukje te maken.

Werkwijze bij het maken van het bloemstuk:

  • laat de halve krans van oasis volzuigen met water
  • bevestig oasis fix aan de onderkant van de krans (nadat hij volgezogen is)
  • zorg ervoor dat de onderkant van de krans EN de glazen schaal droog zijn, anders plakt de fix niet
  • geef de halve krans een plaatsje in de schaal
  • kram nu eerst rondom klimopblad (zie foto)

  • dit kan je doen met krammetjes, maar je kan ook zelf krammen maken uit pookdraad
  • steek nu als eerste de roosjes in het steekschuim, verdeel ze naar eigen gevoel
  • doe hetzelfde met de safari en de kastanjes
  • met de kastanjes kun je alle gaatjes vullen die nog zichtbaar zijn
  • als laatste zet je een bundeltje 'blaadjes' van de safari op draad en verdeel die speels tussen de andere materialen

Verwerken van de kastanjes:

  • boor met een els een gaatje in de kastanje (niet er dwarsdoor)
  • steek er een houten prikkertje in
  • omwikkel het prikkertje met gutta perca (zie foto)

Tips & Weetjes:

  • een glazen schaal is doorzichtig, zorg er dus voor dat je werkstuk overal mooi compact verwerkt is
  • werk je met krammen die je zelf uit pookdraad maakt, dan oogt het mooier als er al eens eentje in het zicht zit
  • neem een kleur roosjes waarbij de kastanjes goed afsteken
  • het spreekt voor zich dat je ook met andere bloemen en materialen uit de natuur kan werken, denk maar aan eikels, rozenbottels, vlierbessen,...
  • met de feestdagen in het vooruitzicht kan je er ook kleine kerstballetjes, safari, eucalyptus, ......... in verwerken
  • ook met Pasen zijn eitjes en veertjes erg tof om te verwerken tussen bijvoorbeeld gele roosjes of ranonkels
  • laat de kastanjes nog eens terugkomen in aparte glazen recipiënten, bijvoorbeeld in theelichthoudertjes
  • en zeker niet vergeten; laat je fantasie de vrije loop!

Maak er iets moois van :-)

#1693

Auteur: Karin Teirlynck