Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_orchidee_epidendrum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 mei 2021

Epidendrum orchidee

Epidendrums zijn beroemd om hun felgekleurde, welriekende, lang op de plant bloeiende bloemen, die, bij vele soorten, overvloedig gedurende het grootste deel van het jaar bloeien. Er zijn meer dan 400 soorten. De meeste groeien op bomen, die in twee groepen gerubriceerd kunnen worden;degenen met bulben, die een tot drie leerachtige bladeren dragen en degenen met dunne rietachtige stengels, zonder bulben en diverse vlezige bladeren. Beide typen hebben wasachtige bloemen, enkel groeiend of in trossen aan het eind van de opgerichte bloemstengels,die 90 cm lang kunnen worden. Zij komen uit tropisch Amerika.

Kweekwijze

Epidendrums bloeien het best in helder,indirect zonlicht of bij goed kunstlicht(14 tot 16 uur per dag). Ze hebben een nachttemperatuur nodig van 13 tot 15 graden C en een dagtemperatuur van 18 tot 21 graden C. Zorg voor een vochtigheidsgraad van 50 tot 70 percent en ventileer goed zonder de plant op de tocht te laten staan. Zet ze in een speciaal voor hen bestemd mengsel van 7 delen grove barg, 1 deel styropor en 1 deel mos. De kleine soorten doen het beter op een varenwortelblok. Geef de plant na het verpotten net genoeg water om het mengsel licht vochtig te maken en sproei ze vaak totdat de planten goed geworteld zijn

Laat het mengsel tussen twee bewateringsbeurten in bijna droog worden. Bemesten met een meststof met een hoog stikstofgehalte om de drie watergeefbeurten. Geef kamerplantenmest aan de planten op de varenwortelblokjes. Na de bloei het water geven verminderen en niet meer bemesten. Verpot elk jaar of om het jaar als de plant over de rand van de pot groeit, als het mengsel gaat verteren of slecht begint door te laten. Vermeerder de soorten met bulben door verdelen in kluiten met drie of vier bulben, die met lange stengels door stengelstek.

Veel Succes,

#100

Auteur: Jan Dekker