Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_orchidee_brassia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 mei 2021

Kamerplant: orchidee Brassia

Brassia orchidee

De Brassia is een groenblijvende epifyt en komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Deze mooie orchidee is verwant aan de Oncidium, maar heeft niet zulke hoge lichtbehoefte als de meeste Oncidiums. Deze plant komt in de meest in collecties voor.
De Brassia verrucosa draagt op elke gebogen stengel 10 tot 15 welriekende, groenachtige bloemen met een doorsnee van 15 tot 20 cm, die zwart-paars gevlekt zijn; de witte lippen zijn groen-gevlekt. De Brassia bloeit in het begin van de zomer. Brassia's staan bekend als 'spinorchideeen' om hun verbazend lange,smalle petalen en sepalen. In de zomer verwacht deze plant veel water, in de winter minder water.

Kweekwijze
Deze gemakkelijk in bloei te brengen plant doet het goed in de vensterbank. Ze heeft 14 tot 16 uur (kunst)licht per dag nodig om in bloei te komen. Zorg voor een nachttemperatuur van 13 tot 15 graden C en voor een temperatuur overdag van 18 tot 24 graden C. Geef de Brassia in de groeitijd overvloedig water, houd daarbij een luchtvochtigheid aan van 50 tot 70 %. Zorg voor een goede luchtcirculatie. Als de nieuwe bulben rijpen, moet de plant twee weken rust hebben.

De plant moet dan lagere temperaturen krijgen, alsmede minder water en geen bemesting. Pot deze plant op in een mengsel van gelijke delen mos, perlite en bark. Let ook op het geven van de juiste voeding: de plant krijgt om de drie keer water geven in de groeiperiode een bemesting met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Dit geldt voor planten in pot. De planten op een plankje krijgen kamerplantenmest. Verpot de plant als zij over de rand van de pot groeit of als het mengsel gaat verteren. Vermeerderen door de plant te delen met aan elk stuk drie of vier bulben.

Veel Succes,

#98

Auteur: Jan Dekker