Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_euro_orchideeen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Europese orchideeën in de Oostenrijkse bergen

Dit artikel staat in het teken van Europese orchideeën. De reden van deze bijzondere keuze is mijn recente vakantie in Oostenrijk. Ik was daar in Karinthië op vakantie in de buurt van Oostenrijks hoogste berg: de Grossglockner. Het was de eerste keer dat we zo vroeg in het seizoen in die buurt op vakantie waren en wat we daar hebben gezien overtrof al onze verwachtingen. De Alpiene flora is op dit moment op zijn hoogtepunt. Als ware orchidofiel waan je je in dit jaargetijde in die omgeving als in de hemel….

Rode Bosvogeltje en bosorchis

Ik zal niet te veel uitweiden over de groeiomstandigheden van de verschillende orchideeën, maar er waren duidelijke verschillen waar te nemen qua groeiplaatsen die direct te wijten waren aan de aanwezigheid van een basische (kalk) grondsoort of veel vocht. We troffen daar het rode bosvogeltje aan (Cephalanthera rubra) in een omgeving die vergeven was van kalkhoudend gesteente. Helaas waren we zo vroeg in het seizoen dat we geen volledig bloeiende exemplaren hebben gezien. Op de foto is duidelijk te zien dat de knoppen nog haast gesloten zijn. Het was voor ons de eerste keer dat we deze plant hebben gezien, dus het was een bijzondere ontmoeting. Samen met het rode bosvogeltje troffen we ook talloze exemplaren van de bosorchis aan (Dactylorhiza fuchsii ).


rode bosvogeltje


Dactylorhiza fuchsii
bosorchis

Muggenorchis en nachtorchis

Op veel plaatsen hebben we alpenweiden aangetroffen die werkelijk roze waren van de massaal bloeiende grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea -  zie onderaan de pagina). Je wist niet waar je eerst moest kijken. Het leek soms wel alsof er in plaats van gras muggenorchis groeide. Een lust voor het oog! Twee planten die in wat vochtigere delen te vinden waren zijn de welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) en de witte muggenorchis (Pseudorchis albida - zie onderaan de pagina). De welriekende nachtorchis is tegen de avond inderdaad welriekend en de witte muggenorchis is een relatief kleine plant maar de moeite van het bekijken waard: een miniatuurtje.


welriekende nachtorchis 

De zwarte vanille-orchis

Alle bovenstaande orchideeën zijn, weliswaar niet in zulke massale hoeveelheden, ook in Nederland te bewonderen. Als laatste noem ik een bijzondere orchidee. Voor zover mijn referenties rijken heb ik kunnen vinden dat deze orchidee niet in Nederland voorkomt en een specifieke alpine plant is: de zwarte vanille-orchis (Nigritella nigris). De Oostenrijkers zelf noemen het “Bloeddruppels uit de Hemel” en waarlijk dat zijn het. De kleur van de bloemaar is zwart-rood en heeft een heerlijk vanilleachtig aroma. De plant is slechts 10 cm hoog en groeit bij voorkeur op zonnige en vochtige alpiene weides. Een juweeltje!


zwarte vanille-orchis

Tot slot

Dit artikel is ook geschreven naar aanleiding van een inventarisatie. Als orchideeënclub willen we ons graag breed oriënteren en het lijkt ons interessant om ons naast tropische orchideeën ook zo nu en dan bezig te houden met inheemse/Europese orchideeën. We zijn dan ook benieuwd naar de behoefte aan informatie over deze planten bij de lezers en we nodigen u dan ook uit om de nieuwe poll op de website in te vullen. Bij voldoende belangstelling overwegen wij om ook informatie te gaan verstrekken (al dan niet in clubverband) over deze planten.

Gymnadenia conopsea
grote muggenorchis

Pseudorchis albida
witte muggenorchis

#91

Auteur: Tim Welting