Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_cactussen_ongedierte

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Ongedierte en schimmels die cactussen kunnen belagen


Opuntia microdasys var. Minima aangetast door wolluizen

Cactussen zijn net als andere planten vatbaar voor ziektes met als voornaamste hoofdrolspelers bacteriën, schimmels, knaagdieren en insecten.

Om de plant preventief te vrijwaren tegen allerhande ziektes zal men volgende belangrijke factoren eerst en vooral moeten in acht nemen. Zorgen voor goede hygiëne in de serre, veel licht, juiste bemesting, juiste waterdosering, goede ventilatie, overvloedig gieten vermijden.

Alsook verdroogde bloemresten en plantendelen tijdig verwijderen.

Indien een plant besmet is, deze zogezegd in quarantaine plaatsen en de nabije planten controleren als deze ook niet besmet zijn.

Meest voorkomende aantastingen:

  1. Dierlijke belagers:

Wolluis (Pseudococcus):
wit-grijze wollige diertjes van 2-4mm lang, familie van de pissebedden. Deze diertjes zitten zowel op de plant als aan de grens aarde met plant.

Liefst wordt hier een systeemgif gebruikt + een volume van een vingerhoed afwasmiddel. Dit alles in juiste dosering in de vernevelingspuit brengen van 1 liter. Plant en grond vernevelen en gedurende 2 tot3 weken wekelijks herhalen. 
 

Wortelluis (Rhizoecus):
Ongeveer een 2 tal mm en leeft op de wortels van de planten, waar ze zich voeden met de wortelsappen. Met als gevolg dat de plant niet meer groeit en of bloeit en soms met het afsterven van de plant tot gevolg.Het best dezelfde behandeling als bij de Wolluis.
 

Rode Spint of spintmijt (Tetranychus urticae):
Rode mijten van 0.20-0.50mm. We zien op de planten of segmenten een grijze waslaag die langzaam over gaat in bruine vlekken.
Bestrijden als bij de Wolluis.
 


Schildluis:
Heeft de vorm van bruin-grijze schildjes waaronder de diertjes en eitjes zitten. Best is een systeemgif ter verdelging.

Aaltjes of Nematoden:
Op de wortels kan men heel kleine knobbeltjes zien waarin de diertjes leven. Best is de aangetaste wortels wegsnijden en de wortelkluit in water van 50-60°C onder te dompelen. Zeker niet hoger dan 60°C want dan sterven onze wortels af.

Pissebedden:
Je kunt deze dieren best manueel bestrijden door goede hygiëne in de serre en een uitgeholde aardappel omgekeerd op de grond te leggen, waaronder ze zich gaan nestelen.
 

Slakken:
Deze kan je best manueel bestrijden en ze daarna doden met zout. Gebruik zeker geen slakkenkorrels,deze zijn immers heel giftig voor het milieu. Deze dieren kunnen op heel korte tijd enorme schade veroorzaken aan uw collectie.

  1. Schimmels:
    Door te hoge luchtvochtigheid en onvoldoende hygiëne ontwikkelen zich binnen de kortste tijd schimmels. Bestrijding: maken dat er heel veel licht is, de luchtvochtigheid verminderen door goede ventilatie en verdorde plantenresten direct te verwijderen. Eenmaal een schimmel is vastgesteld zal deze moeilijk te verwijderen zijn.

voetrotVoetrot:
Ontstaat door te vochtige omgeving.

Brandvlekken:
Witte tot gele vlekken die dan bruin gaan worden. De oorzaak is meestal door de planten van te weinig licht naar fel licht te brengen. Wat dus meest voorkomt na het terug plaatsen van de cactussen in de serre na hun winterrust. Dus moet je hier de planten op een eerder beschaduwde plaats zetten gedurende 2-3 weken.

Koudevlekken:
Men ziet op de plant bruine, rotte plekken waarvan de oorzaak is: te veel tocht of te koud.

Bleke planten met lange stengels, scheuten:
Door de planten in een te donkere omgeving te plaatsen gaan ze lange bleke scheuten vormen om op zoek te gaan naar licht om zo te kunnen overleven.

#88

Auteur: Alain Lagrange