Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/herfstkrans_maken_bloemstuk_herfst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Herfstkrans met klimopranken maken en afwerken met Physalis en Amaranthus

Herfstkrans

 

De herfst is in aantocht en dat brengt een prachtig kleurenpallet met zich mee.Wie nu een boswandeling maakt neemt best de tijd om al het moois aan geuren en kleuren in zich op te nemen. Een seizoen waar er heel veel te rapen valt voor het bloemschikken. Ook in de tuin zijn er nog klussen te doen zoals hier en daar wat snoeiwerk… Laten we dat nu combineren en we kunnen een mooie herfstkrans maken.

 

 

Benodigdheden:
 

Vegetatief materiaal

  • Klimopranken

  • Kastanjes

  • Amaranthus caudatus (kattestaarten)

  • Physalis (Chinese lampionplant)

Niet vegetatief materiaal

Werkwijze

 

Ontdoe de klimopranken van het blad met uw hand in één snelle beweging. (vergeet uw tuinhandschoenen niet aan te doen!) Maak uw basis: Vlecht een aantal ranken in elkaar tot de gewenste grootte van de cirkel. Indien de basis stevig genoeg is kan je de ranken wat losser beginnen wikkelen.

Klem telkens het begin van een rank in de basis en wikkel verder tot je het uiteinde ook kan klemmen in de basis. Neem bij elke rank wat marge door een aantal cm door de basis te steken. Je hoeft nu nog geen rekening te houden met stukjes die er zouden uitsteken. Eenmaal de krans is ingedroogd knip je die met je snoeischaar af. De krans wordt gemaakt zonder gebruik te maken van binddraad, alles is natuurlijk geklemd!

Physalis kan je bevestigen met een stukje klosdraad. Neem een kleur in lijn met de kleur van je andere materialen. Je kan de krans opmaken naar wens, met of zonder kastanjes (klemmen tussen de ranken) of zelfs een stukje wol.

Gebruik materialen die de natuur je verschaft. Ik heb de krans op een licht hellende glazen schaal gelegd en de schaal gevuld met een overvloed aan kastanjes.

Hiertussen heb ik 3 plastieken pipetjes verborgen met een Amaranthus in om te draperen over de krans. Desgewenst kan je hem ook ophangen.

Je ziet, er zijn heel wat mogelijkheden!  Kijk om je heen en maak iets moois in deze prachtige tijd van het jaar!

Tips:

  • Neem geen jonge klimopranken, die zullen snel breken en makkelijk los komen.
  • In plaats van Amaranthus kan je natuurlijk nog ander groen gebruiken. (klimop…)
  • Andere vruchten om te klemmen: mispels, rozenbottels, okkernoten, malus appeltjes…
#2172

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be