Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hawaiian_vulcan_palm

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 6 juni 2020

Brighamia insignis ‘Kirsten’ of Hawaiian Vulcan Palm

Brighamia insignis ‘Kirsten’ of Hawaiian Vulcan Palm
Nederlandse benaming: Hawaïaanse palm

hawaipalm als kamerplant

De bijna uitgestorven Hawaiian Vulcan Palm die officieel Brighamia insignis heet, komt alleen voor op enkele steile vulkaanhellingen in Hawaï. Kenmerkend is de dikke, vlezige stam en de krans van frisgroene, glanzende bladeren. Hij bloeit in de winter. De plant wordt bestoven door een mottensoort met een extreem lange tong, die samen met de plant op Hawaï is geëvolueerd. Deze mot is vermoedelijk uitgestorven. Hierdoor is het aantal planten in de natuur sterk teruggelopen tot het dramatische aantal van tien stuks.

Wetenschappers verbonden aan de IUCN (The World Conversation Union) hebben de laatste exemplaren met de hand bestoven en het zaad geoogst. Hiermee worden in reservaten nieuwe planten gekweekt, die op termijn in de natuur zullen worden herplant. Men hoopt hiermee uitsterving van de soort te voorkomen. Via de Universiteit van Bonn is een aantal zaden van de Vulcan Palm in het bezit gekomen van Plant Planet.
Hiermee is een veredelingsprogramma gestart. De hieruit ontstane selectie ‘Kirsten’ wordt in 30 weken opgekweekt tot volwassen planten.

Brighamia insignis ‘Kirsten’ Vulcan Palm
Familie: Campanulaceae
Soorten: Brighamia rockii is het andere soort wat ook alleen in Hawaï voorkomt. Dit soort wordt nog niet op commerciële basis geteeld.

hawaipalm: kamerplant als groene bladplant

Verzorgingstips
De houdbaarheid is zeer goed, mits goed verzorgd. De plant is moeilijk dood te krijgen, maar laat bij aantasting door spint of trips gauw zijn bladeren vallen. De onderste bladeren worden dan versneld geel. Hier moet zeker aandacht aan besteedt worden. De plant gaat er overigens niet van dood. In extreme gevallen kan hij zelfs al zijn bladeren verliezen, waardoor de insecten ook sterven. Hierna maakt de plant gewoon weer nieuwe bladeren.
Het is een normaal proces van de plant dat terwijl er nieuwe bladeren vanuit de top worden gemaakt, de oude onderste bladeren worden afgestoten. Deze vergelende bladeren moeten worden afgebroken. Dit stimuleert de plant om zijn aparte uiterlijk te laten krijgen. Verzorgingstips, matig water, tussen de gietbeurten de grond droog laten worden, en veel licht maar geen directe zoninstraling, dus achter een scherm in de zomer of niet op de vensterbank op het zuiden.

Verklaring van de naam
De plant is vernoemd naar William Tufts Brigham (1841-1926), dit was de eerste directeur van de Bernice Pauahi Bishop Museum in Honolulu en was een toegewijde onderzoeker die goed materiaal van de eerste Brighamia verzamelde. Het soort "insignis", betekent "uitzonderlijk” of "opmerkelijk".
Door zijn bijzondere rosset van bladeren op de top van een succulentachtige stam wordt deze plant als een van de meest bijzondere planten van Hawaï.

#2102

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl