Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/haag_sterft_af

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 28 juli 2021

Haag krijgt bruine plekken en sterft af door takluizen

 We ontvangen vaak foto's van hagen die over verschillende meters ver volledig bruin worden. Het zijn plekken die in het voorjaar of in de zomer zijn ontstaan en die zich steeds verder hebben uitgebreid. Het start met het donkergroene coniferengroen dat eerst geel verkleurt om vervolgens helemaal bruin te worden. Zo sterft stelselmatig tak per tak af tot er grote afgestorven stukken haag ontstaan. Vooral in zomerse warme periodes kan dit verschijnsel zich snel uitbreiden.

Heel vaak gaat het om al wat oudere, mooi gesloten Cupressocyparis leylandii-hagen die worden aangetast door takluizen. Deze kleine luizen zitten diep verscholen in de haag en zuigen het plantensap uit de takken en twijgen waardoor de aangetaste takken een gebrek krijgen aan vocht en voedsel en zodoende afsterven. De grijsbruine takluizen zijn slechts enkele mm groot en zitten meestal maar in kleine hoeveelheden diep verscholen in de haag, maar zorgen wel voor zeer grote, zichtbare schade. Het is dan ook van groot belang om zo snel als mogelijk in te grijpen om het euvel te beperken. Daar de takluizen diep verscholen zitten tussen de takken is het aangeraden om met een systemisch insecticide te werken. Systemische pesticiden zijn middelen die via de bladschubben worden opgenomen in de sapstroom van de plant en daardoor ook lang actief blijven. Aangezien de takluis van de sapstroom drinkt wordt ze op die manier goed bestreden. Enkele goed werkende middelen om takluizen te bestrijden zijn  Multisect en For Insect.

Takluizen bestrijden
Takluizen vallen niet echt op door hun onopvallende kleur.

Takluizen zijn er vanaf dat het moment dat het in het voorjaar warmer wordt en dat tot in oktober. In het najaar leggen ze eitjes die zorgen voor een nieuwe takluispopulatie in het volgende voorjaar. Tijdens strengere winters vriest een deel van de eitjes stuk, maar na een winter met weinig vorstperiodes zal de aantasting zich in het voorjaar vanaf april zeer snel verder zetten. Bij warme winters zullen er zelfs een deel van de volwassen exemplaren overwinteren.

Takluizen bestrijden
De aantasting kan zich zeker in een warme periode snel uitbreiden.

Om de diagnose van takluis te stellen hoef je niet altijd de beestjes zelf waar te nemen. Ze verraden zichzelf namelijk ook nog door net zoals andere (blad)luizen honingdauw af te scheiden. Dit is een zeer kleverig, zoete suikerachtige stof waar mieren op af komen. Echter vormen er zich op de honingdauw ook zwarte, doffe schimmels waardoor het makkelijker wordt om vast te stellen dat de haag door takluis wordt aangetast.
Hagen die het vorige jaar met dit ongedierte te maken kregen worden het best extra goed opgevolgd.

Het zijn steeds coniferenhagen die worden aangetast. Het meest gevoelig voor takluis is de leylandcipres (Cupressocyparis leylandii), maar ook de Thuya plicata en de Chamaecyparis lawsoniana hebben soms met dit ongedierte te kampen.

#5192

Auteur: Kurt Vossaert