Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/grondwitloof_soorten_witloof

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 25 januari 2022

Grondwitloof: een lekkere groente met een verhaal achter.

Grondwitloof, een product met een verhaal.

 

In september start het nieuwe witloofseizoen. De teelt is intussen verspreid over alle windstreken maar nergens anders dan in België vind je de authentieke grondwitloofcultuur terug.

 

Voor het ontstaan van de witloofteelt moeten we terug naar het begin van de negentiende eeuw naar Schaarbeek. De groentetelers van toen, de boerkozen, teelden o.a. capucienenbaard waarvoor zij dikke wortels gebruikten en na verloop van tijd gingen de boerkozen zich toeleggen op de verbetering van de eerste scheut. Hierdoor evolueerde de Brusselse capucienenbaard automatisch in de richting van de huidige witloofkroppen.

 

Aanvankelijk bleef de teelt beperkt tot Schaarbeek maar op het einde van de negentiende eeuw groeide er ook interesse in aangrenzende gemeenten. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de “witloofdriehoek” Brussel-Mechelen-Leuven. Vandaag is de teelt en de forcerie van grondwitloof uitgestrekt over een vrij groot grondgebied van Vlaanderen met als kern Vlaams-Brabant.

 


Rood: grondtelers uitsluitend met EU streeklabel
Blauw: grondtelers uitsluitend met Vlaams streekproduct
Paars: grondtelers met beide labels

 

Dankzij een initiatief van de vzw Brussels grondwitloof bestaan er voor het grondwitloof vandaag twee erkenningslabels: het Europese label voor Brussels grondwitloof en het Vlaamse label Streekproduct.BE voor Brabants grondwitloof.

 

Het Brussels grondwitloof onderscheidt zich op twee punten van het Brabants grondwitloof:

  1. Eerst en vooral worden er bij de teelt uitsluitend zaadvaste (niet-hybride) telersselecties gebruikt.

  2. De forcerie gebeurt in grond en onder dekgrond. Hieraan dankt het Brussels grondwitloof zijn typische knapperigheid, zijn bitterzoete smaak en zijn fijne bladstructuur.

 

Het Brussels grondwitloof is herkenbaar aan volgende labels:

Het Brabants grondwitloof is breder verspreid dan het Brussels grondwitloof. Hiervoor geldt nl. niet de restrictie dat de teler zelf zijn witloofzaad moet winnen. Hij kan dus ook hybride zaden kopen, wat minder kennis vereist. Verder heeft de teler de keuze of hij al zijn witloofwortels al dan niet onder dekgrond wil forceren. Op heel wat bedrijven worden de verschillende methodes naast elkaar toegepast.

Het Brabants grondwitloof komt in heel Vlaanderen voor, inclusief in de streek van het Brussels grondwitloof.

Het Brabants grondwitloof is herkenbaar aan volgende labels:

 

De telers verenigd in de vzw Brussels grondwitloof willen met deze erkenning en bescherming de aandacht vestigen op hun typisch seizoensproduct geteeld op een “slow food” wijze met instandhouding van de biodiversiteit.

Zij lanceren dan ook meteen een oproep om enerzijds het unieke zaadmateriaal te bewaren en anderzijds meer jongere landbouwers te betrekken bij de teelt.

#1718