Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/groene_krullebol

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 25 september 2020

Krulandijvie of Chicorium endivia

 krulandijvie

 

Door zijn formaat en zijn frivool gekrulde bladeren is de krulandijvie een opvallende verschijning in de groenterekken. De bladgroente lijkt sterk op sla, maar is het niet.

Met of zonder krullen
Andijvie is er in veel soorten waarvan de gewone andijvie met grote platte bladeren en de krulandijvie met fijner gekrulde bladeren de meest gekweekte zijn. Dat de groente nauw verwant is met witloof merk je niet alleen aan de Latijnse naam 'Chicorium endivia' maar ook aan de bittere smaak. Vooral het onderste gedeelte van de meest groene bladeren bevat veel bittere stoffen.

krulandijvieOnder de bloempot
Bij alle soorten andijvie wordt een zachte kern van gele blaadjes omringd door groene bladeren. Hoe ouder de blaadjes, hoe groener ze worden onder de invloed van het licht en hoe bitterder. Om dit tegen te gaan wordt er vaak een bloempot over de krop geplaatst, waardoor die mooi geel blijft en de blaadjes zachter van smaak zijn.

Versheid
De versheid van (krul)andijvie kan je merken aan de stronk. Als het uiteinde houteriger is en bruin, of zelfs paarsachtig, dan is de andijvie reeds lang afgesneden. Verse andijvie moet fris van kleur zijn en stevig aanvoelen. Als je een blad vouwt, moet het breken.

In de keuken
De jonge gele blaadjes van krulandijvie kan je rauw eten, bijvoorbeeld als salade met een vinaigrette. De oudere bladeren rondom de kern kan je verwerken in gerechten. Je kan ze koken in groentebouillon - niet te lang want dan wordt ze smakeloos -, stoven of als spinazie smoren. Andijvie (krul en plat) is een ideale groente om stamppot mee te maken.

Andijviestoemp  (4 pers.)

andijviestoempEen snel klaar, lekker én goedkoop wintergerecht. Deze stoemp is heerlijk met worst, spareribs, spieringkotelet, buikspek, lamsnek en krokant gebakken kippenbouten.

  • 1 grote krulandijvie, enkel de buitenste bladeren, in repen gesneden
  • 150 g aardappelen, gekookt
  • 100 g spekjes
  • 50 g boter 
  • peper en zout

Kook de andijvie beetgaar in ruim water (of stoom ze gaar). Giet af, laat schrikken onder koud water en laat goed uitlekken. Bak de spekjes krokant in hun eigen vet. Laat uitlekken op keukenpapier. Prak de aardappelen met een vork fijn, doe er de boter bij en roer tot een smeuïge puree. Meng andijvie en spekjes onder de puree en kruid met peper en zout.

#4270

Bron: Lava