Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/grijsbladige_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 5 december 2020

Grijsbladige planten zorgen voor rust en sfeer in de tuin

Planten met grijs blad hebben iets bijzonders

 

Ze doen denken aan vakanties onder een zinderende zon, zee, kalkrotsen en terrasjes langs het water waarvan geuren en kleuren voor altijd in uw geheugen zijn gegrift. De Méditerranée. Daar horen veel grijsbladige planten inderdaad thuis, in de heerlijke subtropen en bij water. Haal die sfeer in uw tuin. Met de volgende planten kan het.  

 

Prachtige bomen en heesters met grijs blad

Het grijs in het blad beschermt tegen zonnebrand en uitdroging, net als haartjes en dons op het blad waarmee de grijze kleur vaak samengaat. Grijs versterkt andere kleuren en verzacht overgangen tussen kleuren.
Grijs blad werkt rustgevend en heel ruimtelijk. Wilt u een tuin waarin kleuren meer spreken zonder dat het een bont geheel wordt, combineer dan met grijs. Bijv. met de volgende heesters en bomen: de olijfwilgen Elaeagnus commutata met zilverachtig glanzend blad en geurende bloempjes in mei en Elaeagnus ‘Quicksilver’ (de laatste naam spreekt voort zich).
Eucalyptus gunnii
komt uit Australië, het zilveren blad geurt heerlijk en wordt ook graag in bloemstukken verwerkt. De bast vertoont behalve grijs allerlei fantastische pasteltinten.
Malus tschonoskii
is een sierappelsoort met van onderen wit behaard blad dat in de herfst fel oranje, paars en geel verkleurt. Een juweel dat het grootste deel van het jaar een zilverkleurige indruk maakt. Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een opgaande sierpeer met grijs blad, Pyrus salicifolia ‘Pendula’ heeft een treurvorm, blijft veel kleiner, maar heeft ook dat mooie grijze blad. Sommigen vinden dit het mooiste grijsbladige boompje dat er is.
Natuurlijk zijn er veel meer grijsbladige bomen en heesters, zoals veel wilgen (Salix lanata is een heel mooie) en zelfs grijze coniferen, zoals Cedrus atlantica ‘Glauca’ en Juniperus chinensis ‘Keteleeri’.


Ezelsoren (Stachys byzantina) combineert prachtig met lavendel.
 

Stralend grijze vaste planten

De natuur lijkt een voorliefde te hebben voor grijsbladige planten met witte of blauwe bloemen. Die komen extra uit, zoals bij lavendel (Lavandula) of het vergeet-mij-nietje Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’.  Maar ook wittige, crème of gele bloemen komen bij grijsbladige planten veel voor, zoals bij witte knoop (Anaphalis triplinervis), roomse kamille (Anthemis-soorten), alsem (Artemisia) in hoge (tot 100 cm; A. ludoviciana) en lage (25 cm; A. schmidtiana) soorten en cultivars. Ook grijze grassen zijn er volop. Prachtig bijv. bij zilveren vormen van het blauw schapengras (Festuca glauca) met namen als ‘Blausilber’ en ‘Silberreiher’. Andere, bijna onmisbare vaste planten als het om grijs blad gaat zijn heiligenbloem (Santolina chamaecyparissus), Ligularia (vroeger Senecio geheten), de witviltige ezelsoren (Stachys byzantina) en de hoge, heesterachtige Perovskia atriplicifolia.


Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’.

 

Verzorging

De meeste grijsbladige planten houden van zon, maar hebben wel voldoende water nodig. Een beetje kalk in de grond is vaak goed, maar de verschillen zijn groot. Let op het etiket!

 


Tuintips voor augustus

Natuurlijk tuinieren is altijd beter. Sluipwespen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen helpen ongedierte bestrijden. Er kunnen schimmels toeslaan doordat het nu vochtiger wordt. Lavendel nu snoeien.


uitgebloeide bloemaren  van de lavendel snoeien

Een pioenroos verplanten kan nu ook. Uitgebloeide bloemen bij uw planten wegnemen verlengt de bloeiperiode. Riddersporen, leeuwenbekken, lupine en Alyssum kort afsnijden voor een tweede bloeiperiode. Geef het gazon voor de laatste keer dit jaar mest. Ook andere planten na augustus niet meer mesten. Ze moeten afrijpen voor de winter.

#1130