menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 september 2023

Fruitvliegjes voorkomen en bestrijden

Vooral tijdens de zomer kunnen ze een ware plaag vormen: fruitvliegjes. Kleine vervelende schepseltjes met rode ogen die massaal afkomen op rottend fruit. Ze kunnen honderden eitjes per dag leggen en vermenigvuldigen zich razendsnel. Heb je ze in de woning, dan zit je met een probleem. Ze vliegen uit de vuilbak recht de keuken in op zoek naar etensresten. Maar wat zijn het nu voor wezentjes en nog interessanter om weten... Hoe raak je er nu eigenlijk vanaf?

Wat zijn fruitvliegjes

FruitvliegenFruitvliegjes zijn vliegjes onder het geslacht Drosophila. Onder dit geslacht zijn nog meerdere tientallen soorten te onderscheiden. Ze worden ook wel bananenvliegjes genoemd omdat ze hun eitjes afzetten op overrijp fruit. Het zijn kleine vliegjes die, afhankelijk van de soort, 2 tot 4 mm groot worden. Ze zijn lichtbruin van kleur en hebben grote rode facetogen. Doorgaans zijn de vrouwtjes wat groter dan de mannetjes met een puntige achterzijde. De mannetjes zijn te herkennen aan een zwarte stip op het achterlijf. Maar ze zijn zo klein dat de verschillen met het blote oog niet te zien zijn. 

De vliegjes hebben zich volledig aangepast aan de menselijke omgeving en voelen zich optimaal in onze buurt. Onze vuilnisbakken, composthopen en keukens zijn ideale kweekstations. Ze hebben een voorkeur voor voedingswaren die fruit, suikers of gist bevatten.

Ongeveer 24 uur na het leggen van de eitjes komen de eerste larven tevoorschijn. Ze beginnen onmiddellijk te eten van het rottend fruit waarin ze zijn geboren. In hun korte bestaan, denken ze enkel aan eten. Na een vijftal dagen verpopt de larve in het voedsel en afhankelijk van de temperatuur, komen 2 à 5 dagen later de fruitvliegjes uit. De ontwikkeling van ei tot volwassen fruitvlieg duurt slechts 14 dagen. Je kan je dus wel voorstellen dat er zich op heel korte tijd een gigantische fruitvliegenpopulatie kan ontwikkelen.

Levenscyclus fruitvlieg

Hoe raak je snel van fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes zijn voor ons niet schadelijk maar omdat ze schimmels, bacteriën en gistcellen verspreiden op onze voedingswaren versnellen ze het rottingsproces en zal het sneller bederven. Door hun kleine gestalte en wendbaarheid hebben ze niet veel nodig om zich snel te verspreiden. Lift je het deksel van de vuilnisbak op dan word je belaagd door tientallen exemplaren die zich al gauw in de keuken verspreiden. Er zijn allerlei middeltjes om ze te vangen en te doden maar voorkomen dat ze jouw keuken uitkiezen als kraamkamer is nog beter:

 • Zorg ervoor dat de keuken altijd netjes is. Laat de vuile vaat niet staan, verwijder etensresten uit de gootsteen en verwijder alle mogelijke bronnen van het aanrecht. Alle restjes die achter blijven kunnen een voedingsbodem zijn voor fruitvliegjes. 
 • Gooi na het koken en eten alle groente- en fruitresten in de vuilnisbak of compostbak. 
 • Laat geen fruit in fruitmanden liggen maar leg het in de koelkast of koele berging.
 • Sluit potten van confituur, honing en choco goed af en laat geen restjes frisdrank, bier of wijn achter in open flessen of glazen. Berg voedsel op in gesloten blikken of dozen.
 • Laat geen verwelkte bloemen staan want ook dit trekt fruitvliegjes aan.
 • Maak je vuilnisbak en GFT-container regelmatig leeg en maak hem na het legen terug schoon.


Rottend fruit trekt fruitvliegen aanHelpen deze maatregelen niet of ben je te laat en hebben de fruitvliegjes jouw keuken reeds ingenomen? Dan zijn er een aantal middeltjes om ze te vangen:

 • Een huis-tuin-keuken middeltje: fruitvliegjes vinden de geur van azijn onweerstaanbaar. Doe wat azijn samen met een druppeltje afwasmiddel in een schaaltje met water en roer goed door elkaar. Dek het schaaltje af met huishoudfolie en prik er gaatjes is. De fruitvliegjes komen af op de geur en van zodra ze in contact komen met het mengsel is er geen weg terug en gaan ze onder. Dit mengsel kan je ook in een leuke fruitvliegenval doen die je kan vinden in onze webshop
 • Fruitvliegjes houden niet van sterke geuren zoals van knoflook, lavendel, kruidnagel, basilicum en dille. Dit houdt de vliegjes ook weg uit de keuken.
 • Plaats gele insectenvallen in kamerplanten. Ze zijn gifvrij, geurloos en hebben een grote aantrekkingskracht.
 • Een fruitvliegjesval met lokstof in de woning kan een plaag voorkomen, plaats ze daarom tijdig. Eén ampul werkt ongeveer 4 weken. 
 • Bescherm rijpend fruit aan de boom of struik met een fruithoes om te voorkomen dat insecten er eitjes op leggen. Is tevens effectief tegen wespen en vogels.


#5912Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon