Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fruit_voor_beginners

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 20 augustus 2022

Fruit voor beginners (appels, peren, pruimen en kersen)

Heb je nog wat plaats in de tuin? Veel ervaring heb je alvast niet nodig, om je eigen fruit te kunnen kweken. Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten doe je van november tot maart.

appelboom planten voor beginners

Appel

Appelbomen houden van volle zon en losse, rijke grond; op arm zand, zware klei of winternatte en zure bodems plant je beter wat anders. De lekkerste eetappels zijn Elstar, Gloster, Court Pendu en Radoux; om te stoven plant je Bellefleur, Reinette, Keuleman, Trezeke Meyers of James Grieve. Cox's Orange Pippin, kortweg Cox, is een supersmakelijk klein appeltje; voor appelmoes zijn Jacques Lebel en Reinette top.
Hoe?
Houd een meter rond de stam onkruidvrij, met een laag gerijpte compost of bladaarde. Geef in de herfst kalk en in maart organische mest. Een jonge boom snoei je de eerste 5 jaar best elke winter. Knip de hoofdtakken met één derde terug en de zijtakken tot op 2 of 3 knoppen. Takken die elkaar kruisen, te dicht groeien of schuren, haal je helemaal weg.

fruit voor beginners: perenbomen leiden en oogsten

Peer

Perenbomen zijn ijzersterk en overleven probleemloos onze winters, maar ze houden niet van natte voeten of een harde bodem. Plant ze op humusrijke, goed bemeste, neutrale grond. Hoe meer zon, hoe meer peren. Heb je maar plaats voor één boom, plant dan een Conférence. Andere lekkere zijn Doyenné du Comice, Clapp’s Favourite, Kriekpeer, Dubbele Flip, Concorde, Beurré Alexandre Lucas, Calebasse de Tirlemont en Comtesse de Paris. Weinig plaats? Peren laten zich prima leiden tegen een muur of langs een boog, of je knipt ze op tot een zuil. Goede soorten die niet te hard groeien zijn Bonne Louise d’Avranches, Jefkespeer, William Bon Chrétien, Légipont en Triomphe de Vienne.


Hoe?
Hou bij jonge bomen de grond aan hun voet zeker 1 meter diameter onkruidvrij. Strooi in het voorjaar organische mest. Snoei de eerste 5 jaar, bij voorkeur in maart. Knip de hoofdtakken met één derde terug en de zijtakken tot op 2 of 3 knoppen.

starten met een pruimenboomPruim

Pruimen groeien het best op rijke grond zoals klei en leem maar hebben een hekel aan natte voeten in de winter. Geef ze geen plek in volle (noorden)wind, daar kwijnen hun vroege lentebloesems weg. Hoe meer zon, des te zoeter. De meeste pruimen zijn zelfbestuivend maar met twee bomen in je tuin is de oogst beduidend groter. De lekkerste blauwe eetpruimen zijn Altesse Simple, Anna Späth, Bleue de Belgique, Monsieur Hâtif, Opal en Prune de Prince. Lekkere gele zijn Belle de Thuin en Early Laxton. De kleine ronde groene Reine Claude Verte is de allerlekkerste.
Hoe?
Pruimenbomen hebben graag elk jaar een flinke portie organische mest, in april of mei. Soms nestelen zich larven van de pruimenmot in rijpe vruchten; je kunt de motten vangen een met biologische val. Pruimen snoei je in de lente of de zomer, tussen half april en eind september.

Kers & kriek

Kersen geef je een plek in volle zon, krieken kunnen wat meer schaduw aan. Een kersenboom kan perfect in de siertuin: met z'n vroege lentebloesems, mooie bolvorm en geeloranje herfstkleur is hij meer dan decoratief. Plant hem niet op een natte plek. Van oude rassen plant je er best twee, voor de bestuiving; moderne kersen en krieken zijn zelfbestuivend. De lekkerste zijn de geelroze vleeskersen Bigarreau Napoléon, de gele Donissens Späte Gelbe Knorpelkirsche, de bijna zwarte Kordia (een verbeterde versie van de befaamde Hedelfinger) en de grote purperzwarte Regina. Lekkere, sterke kriekensoorten zijn de Schaarbeekse Kriek en Pater Stefaan. Geef niet te veel of zelfs helemaal geen mest. Kersen moeten amper gesnoeid worden.

#5007Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon