Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/freesia_red_beauty_fresia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Freesia Red Beauty als snijbloem voor geurende boeketjes

Freesia ‘Red Beauty’


‘Red Beauty’ is het laatste “supermodel” onder de freesia’s. Looks, een krachtige geur en een stevig onderstel zijn de geheimen van haar succes.

 

Freesia is bij uitstek geschikt om een gemengd boeket mee te parfumeren. Bij ‘Red Beauty’ is de geur opvallend krachtig en aangenaam zoet. In gesloten toestand is daar nog weinig van te merken, maar zodra de eerste knoppen zich openen, verandert ‘Red Beauty’ in een meedogenloze verleidster. De prachtige helderrode kleur en goed gevulde bloem dragen daar natuurlijk ook aan bij. In vol ornaat bereikt de beauty een doorsnee van 5,5 tot 6 centimeter.

Andere pluspunten zijn de goede houdbaarheid, de stevige steel en de strakke kam. Een supermodel onder de freesia’s dus, deze ‘Red Beauty’. Freesia wordt veel gebruikt voor romantisch bruidswerk.

Familie
Freesia is familie van de Iridaceae.

Soorten
Op de Nederlandse veilingen worden twee verschillende typen Freesia onderscheiden: enkelbloemig en dubbelbloemig. De enkelbloemigen nemen het grootste deel van de veilingaanvoer voor hun rekening.

Top 15 Freesia (dubbelbloemig) (op basis van VBN-omzet februari 2008 t/m januari 2009)

 1. ‘Volante’
 2. ‘Yvonne’
 3. ‘Purple Rain’
 4. ‘Honeymoon’
 5. Versailles
 6. ‘Marianne’
 7. Cassis
 8. ‘Blue Bayou’
 9. Grandeur
 10. Grace
 11. ‘Priscilla’
 12. ‘Zephyr’
 13. ‘Empire’
 14. Orangina
 15. ‘Duet’

Verzorgingstips

 • Laat de bloemen eerst goed vol zuigen met schoon water, in de oorspronkelijke verpakking.
 • Snij circa 3 cm van de stelen af.
 • Vul de vaas met schoon water en voeg daar snijbloemenvoedsel aan toe. Gebruik bij voorkeur snijbloemenvoedsel voor bol- en knolgewassen. Dit middel voorkomt dat de bloemen gaan 'dweilen' als zij doorgroeien op de vaas.
 • Freesia is gevoelig voor ethyleengas. Het verouderingsproces wordt dan vroegtijdig ingezet, waardoor er minder bloemen open komen. Daarom is het noodzakelijk dat Freesia nooit in de buurt van rijpend fruit of uitlaatgassen wordt gezet.

Verklaring van de naam

De Freesia is gevonden in Zuid-Afrika. De plant is vernoemd naar de Duitse arts Fr. Freese, een studiegenoot van de ontdekker van de plant, Chr. Fr. Echlon (1795-1868). Echlon verzamelde veel planten in de Kaapkolonie.

'Kaaps lelietje der dalen' werd ook wel als naam voor de Freesia gebruikt. Deze naam is echter niet in zwang geraakt, maar geeft wel aan waar de oorspronkelijke soorten zijn gevonden.

#1939