Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/een_vlindertuin_maken


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Een eigen stukje vlindertuin maken

De gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)
De gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)

De tuin of een stukje daarvan inrichten om vlinders aan te trekken zorgt ervoor dat je een plaats creëert om deze mooie diertjes te observeren. Bloeiende bloemen die nectar aanbieden en planten die als gastheer voor de rupsen dienen zullen aantrekkelijke plaatsen worden voor verschillende soorten vlinders. Het aanbieden van nog andere belangrijke elementen voor vlinders zal er ook voor zorgen dat deze mooie fladderaars vaak op bezoek komen. Veel rupsen van vlinders in tuinen houden trouwens ook van brandnetels, het is dus goed om daar wat van in een hoekje te laten staan

Een habitat voor vlinders bestaat uit 2 belangrijke onderdelen: voedsel en plaats voor beschutting.
Deze twee zaken kunnen vaak vrij eenvoudig in een tuin toegevoegd worden. Afmeting van de tuin speelt geen rol, groot en klein, in iedere tuin is wel iets te doen om er een echte vlindertuin van te maken.

Vlindertuin maken

Locatie voor een vlindertuin
Kiezen voor een goede locatie voor uw vlindertuin is cruciaal. Vlinders verkiezen een zonnige plaats. De zon warmt hun lijfje op wanneer ze zitten uit te rusten. De zon is ook nodig voor de vele bloemen die vlinders voorzien in hun behoefte naar nectar.
Om een beter succes te hebben kan je het best op zoek gaan naar welke vlindersoorten eigen zijn aan uw regio.
Voor meer info kunt u de website van uwtuinvolvlinders.nl bekijken zodat u weet welke vlinders je kan verwachten, dan kan je daarop de bloemenkeuze afstemmen.

Natuurlijke en kunstmatige voedselbronnen voor vlinders
Kies en plant voedselbronnen voor vlinders. Vlinders drinken de nectar van bloemen met hun lange buisachtige snuit. Een verscheidenheid aan vaste planten, eenjarigen, wilde bloemen, struiken, … zullen de vlinders aantrekken. Planten die het erg goed doen zijn bijvoorbeeld de vlinderstruik, zonnehoed, salvia, kroontjeskruid, vernonia, petunia’s, seringen, phlox.
Daarnaast zullen vlinders zich ook tegoed doen aan overrijp of rot fruit. Daarom is het ook altijd handig om een schaaltje te zetten met daarin overrijpe vruchten, om op die manier nog meer vlinders aan te trekken.

Vlinders hebben eveneens nood aan water. De natuurlijke drinkbron voor vlinders zijn vaak ondiepe plassen, waaruit zij de nodige mineralen halen. Maar een kleine schotel of een vogelbad gevuld met steentjes, zand en water (voldoende water om het zand vochtig te houden) is eveneens een prima oplossing om de vlinders aan hun trekken te laten komen.

De koninginnenpage (Papilio machaon)
De koninginnenpage (Papilio machaon)

Voortplanting in de vlindertuin
Daarnaast houden vlinders ervan dat ze ook aan hun nakomelingen kunnen denken. De rupsen willen hun buikje rond kunnen eten, dit is afhankelijk van welke vlinders er in uw streek zitten.
Zo houden de rupsen van koninginnepages van peen, venkel, pastinaak of engelwortel, larven van dagpauwogen zijn gespecialiseerd in het eten van grote brandnetel of hop. De dagpauwoogvlinders hebben dan weer vertoeven dan weer graag in de nabijheid van distels, wilde hyacint, paardenbloem, gewoon duizendblad, enz… De rupsen van het oranje zandoogje zitten dan weer graag op verschillende soorten grassen waar veel voeding in zit.
Zo heeft iedere soort wel een favoriete plant of bloem om zich aan tegoed te doen.

Dagpauwoog (Inachis io)
Dagpauwoog (Inachis io) 

Beschutting en bescherming
Als laatste punt is beschutting voor vlinders zeer belangrijk. Veel moeite moet daarvoor niet gedaan worden, zo is de beschutting van een grote struik al vaak voldoende. Zo zijn seringen ideaal omdat ze naast een bron van nectar ook beschutting geven aan de vlinders. Andere goede keuzes zijn bijvoorbeeld wilgen, vlinderstruiken of hoge siergrassen.

Naast natuurlijke aanplantingen is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van prachtig gekleurd vlinderhuizen die eveneens zeer aantrekkelijk zijn voor deze insecten.


Klik hier voor een overzicht van goede vlinderkasten

#3010
Terug naar boven icoon