menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Hoe kan je tulpen lang houden?

Nationale Tulpendag is een Nederlandse feestdag die elk jaar plaatsvindt op de derde zaterdag van januari. Op die dag wordt de tulp, de nationale bloem van Nederland, in de spotlights gezet. De feestdag is in het leven geroepen om de bloemensector te promoten. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een groot openbaar evenement met tulpfestivals, parades en de inluiding van nieuwe pluktuinen.

Heb je ook zin in de lente en de eerste warme zonnestralen? Breng dan een vrolijk boeket tulpen in huis, nu de kerstboom is opgeborgen. Tulpen zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, in fleurige kleurencombinaties, met enkele of dubbele bloemen en zelfs met een grillige gekartelde rand. Hoewel deze unieke bloem oorspronkelijk uit Kazachstan komt en in de 16e eeuw werd verhandeld in Turkije, is ze al lang de trots van Nederland.

Als je een bos tulpen koopt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. We geven je graag enkele tips om de houdbaarheid van tulpen te verlengen.

Tulpen, de trots van Nederland

Hoe tulpen verzorgen? 

 • Tulpen kan je het langst houden als ze niet in de zon en op een tochtvrije plaats staan. Zet ze ook niet te dicht tegen de verwarming en bij voorkeur ook niet in de buurt van rijpend fruit. Het ethyleengas dat hierbij wordt geproduceerd zorgt voor vroegtijdige veroudering van de bloemen.
 • Verwijder de onderste bladeren zodat ze niet in het water blijven zitten en kunnen rotten.
 • Hou er rekening mee dat tulpen in een vaas een paar centimeter groeien. Knip ze dus best tijdig bij zodat ze niet slap worden en gaan doorhangen.
 • De groei van de tulp kan je eventueel voorkomen door met een naald een gaatje door de stengel te prikken net onder de bloemknop.
 • Heb je tulpen die toch slap gaan hangen kan je ze terug stevig maken door ze goed in krantenpapier te wikkelen en ze zo een nacht in water te laten staan.
 • Vul de vaas niet volledig met water. Teveel water zorgt ervoor dat de stengels zullen rotten. Bloemen blijven langer mooi als ze in een bodempje van ca. 2 cm staan.
 • Hou het waterpeil wel goed in het oog en vul tijdig bij met vers water. Gebruik water op kamertemperatuur.


Bloemschikking met tulpen

Benodigd materiaal

Een mooie vaas vol tulpenNiet vegetatief materiaal:

Vegetatief materiaal:

 • Tulpen in verschillende kleuren.
 • Een aantal takken krulwilg of krulhazelaar naargelang de grootte van je vaas.

Werkwijze

 • Vul de vaas met een laagje gelparels. Heb je doorzichtige parels dan kan je ze eventueel wat bijkleuren met kleurwater. In het voorbeeld zijn transparante parels gebruikt waaraan een klein beetje geel kleurwater werd toegevoegd.
 • Doe wat water bij de gelparels zodat de stengels van de tulpen ca. 2 cm onder water staan.
 • Knip de takken op de juiste lengte en leg deze rondom rond in de vaas.
 • Snijd de stengels van de tulpen op lengte zodat ze een tiental cm boven de vaas uitsteken. Zorg voor een mooie schakering in kleuren.

Het gebruik van gelparels

Gelparels geven iets extra’s aan je vaas met bloemen. De gelachtige pareltjes houden het water vast en de bloemen kunnen er gewoon tussen worden geschikt. Gelparels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Na gebruik kan je ze eenvoudig afspoelen en steeds opnieuw gebruiken.

#4670Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).