menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 juli 2024

Droog zelf bloemen uit je eigen tuin: 4 methoden

Wil je langer genieten van het boeket bloemen dat je hebt gekregen of wil je de bloemen uit eigen tuin zo lang mogelijk houden? Dan kan je ze drogen, een interieurtrend die terug helemaal in is! 

Door bloemen te drogen, worden hun kleuren en geuren langer bewaard. Gedroogde bloemen zijn leuk om te verwerken in guirlandes, in bloemstukken, in boeketten maar ook los in een trendy vaas staan ze beeldig. De bloemblaadjes, kleine takjes en bladeren kunnen verwerkt worden tot een potpourri om je woonkamer met een lekker geurtje te vullen.

Maar hoe pak je dit nu precies aan? We helpen je graag verder.

Droogbloemen in het interieur


Welke bloemen kunnen gedroogd worden? 

Kies in de eerste plaats bloemen die er nog op hun best uitzien, nog een diepe kleur hebben en nog geen tekenen van verval vertonen. Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat niet alle bloemen geschikt zijn om te drogen. Bepaalde soorten bevatten te veel water, zoals tulpen, hyacinten en narcissen waardoor ze moeilijker te drogen zijn. Ook witte bloemen leveren een minder mooi resultaat omdat de bloemen snel bruin verkleuren. Rozen, papavers, distelsoorten, Hortensia's, siergrassen en lavendel zijn dan weer geweldig. 

Bloemen drogen aan de lucht

Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste techniek en ook de meest milieuvriendelijke. Je hebt er weinig hulpmiddelen voor nodig, enkel een warme, droge en donkere kamer om de kleur van de bloemen zo goed mogelijk te behouden. Een zolder is hiervoor ideaal.

Bloemen drogen aan de lucht

 1. Verwijder overtollige bladeren en bind met een elastiek de bloemen bijeen in kleine bossen. Dit doe je best per soort en in gelijke bundels. Het elastiek houdt de takken samen en zorgt ervoor dat ze tijdens het droogproces er niet van tussen vallen.
 2. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde plaats. Hang de verschillende bundels niet te dicht op elkaar zodat er voldoende lucht aan de bloemen kan.
 3. Hoe sneller ze kunnen drogen, hoe beter het resultaat en hoe minder de kans bestaat dat ze gaan beschimmelen. De bloemen zijn droog als ze wat knisperig en bros aanvoelen. Afhankelijk van de ruimte waar ze hangen en het type bloemen zal dit tussen 1 à 8 weken duren.
 4. Twijfel je of de bloemen reeds voldoende hebben gedroogd? Zet dan als test twee stengels in een vaas gedurende een tweetal dagen. Als de stengels rechtop blijven staan zijn ze goed, als ze omknikken moeten ze nog een tijdje langer drogen.


Bloemen drogen in de bloemenpers

Bloemen drogen in een plantenpers

Dit roept misschien jeugdherinneringen bij je op. Iedereen heeft wel eens voor school een herbarium moeten maken en bladeren uit het bos gedroogd tussen ouderwetse telefoonboeken. Bij deze techniek worden je bloemen en planten tweedimensionaal. Leuk om te gebruiken als versiering op wenskaartjes, kaarsen, cadeauhangers en in juwelen.

Deze techniek lukt het best bij rode, blauwe, roze en gele bloemen. De kleur blijft dan vrij goed bewaard. Kies bij voorkeur voor kleinere bloemen die nog ongeschonden zijn. Van grotere bloemen zoals rozen kan je beter de blaadjes afzonderlijk drogen. Bloemen drogen in de plantenpers is ideaal voor viooltjes, lavendel, zinnia’s, geranium...

 1. Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in onze webshop.
 2. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen. Zo zal het vocht uit de bloemen trekken. Dit duurt tussen 2 à 8 weken afhankelijk van de grootte van de bloemen en hoeveel vocht ze bevatten.
 3. Als je de kleur van de bloemen optimaal wilt behouden, is het noodzakelijk het papier de eerste vijf dagen elke dag te vervangen. Daarna kijk je om de twee weken. Als het papier te vochtig wordt kan je het best vervangen.  

Bloemen drogen met silicagel

Bloemen drogen met silicagelDit is een snelle methode die goede resultaten oplevert. Silicagel is een product dat je kan kopen in de hobbywinkel. Je kan het trouwens ook hergebruiken. Het is ideaal voor bloemen met tere blaadjes zoals madeliefjes en viooltjes.

 1. Vul een platte bak die je luchtdicht kan afsluiten, met een laag silicagel van ongeveer 5 cm dik.
 2. Prik de bloemen die je wenst te drogen in de gel. Let erop dat de verschillende bloemen elkaar niet raken.
 3. Schep vervolgens heel voorzichtig meer kristallen tussen en rond de bloemen om ze uiteindelijk net te bedekken.
 4. Met een satéstokje kan je de blaadjes een klein beetje opentrekken zodat de kristallen overal goed tussen zitten.
 5. Sluit de bak luchtdicht af en tape de rand af zodat er zeker geen lucht door kan dringen.
 6. Na een paar dagen mag je alles verwijderen en controleren als de bloemen voldoende gedroogd zijn. Als ze te lang in het product liggen worden ze broos en donker van kleur. Schud de kristallen er voorzichtig af en gebruik een penseel om het product er af te vegen.

Bloemen drogen met glycerine

Bloemen drogen met glycerineDit is niet echt een manier van drogen maar eerder een manier om bloemen lang te bewaren. Door deze techniek vervang je het vocht uit je bloemen en bladeren door glycerine. Hierdoor kunnen bloemen jarenlang worden bewaard. Er zal echter wel een lichte verkleuring optreden.

Glycerine kan je ook vinden in de hobbywinkel. Meng voor gebruik één deel glycerine met twee delen kokend water, roer goed en giet het mengsel in een vaas die groot genoeg is zodat je de bloemen rechtop kan zetten. Laat dit goed afkoelen. Laat je bloemen en planten vervolgens goed volzuigen met water.

Snijd de uiteinden van de stelen scherp af en zet ze in de vaas zodat ze ongeveer een 10 à 15 cm in de glycerine staan. Zet de vaas op een donkere koele plaats. Controleer nu en dan als het mengsel niet moet worden aangevuld.

De bloemen zijn klaar na 1 à 8 weken. Als de bloemen droog zijn haal je ze uit de vaas en spoel je ze af met water. Leg ze vervolgens te drogen op vloeipapier of een ander absorberend materiaal. 

Tip: droogbloemen bewaren lang als je ze op een droge plaats zet. Ze zijn dus niet geschikt voor een vochtige ruimte zoals een badkamer maar ideaal voor de woonkamer, hal of slaapkamer. 

#4726Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).